Не е имало договорености за провеждане на заседания на Съвета Русия-НАТО, основният проблем е, че контактите по военната линия са напълно прекъснати. Това обяви пред "Новости" заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

По-рано в публикувания вчера доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за резултатите от 2020 г. се съобщаваше, че заседанието на Съвета Русия - НАТО миналата година не се е състояло по вина на руската страна.

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност

"Факт е, че нямаше договорености за провеждането на такива съвети. Всеки съвет трябва да бъде подготвен, НАТО се отказа от всички подготвителни структури, т. е. от това, от което се състоеше съвета - работна група, подготвителна комисия и самият съвет на ниво посланици. Всички елементи с изключение на срещите на посланиците бяха разрушени от тях, те вече не функционират", хвърли Грушко вината върху западния военен алианс.

"Основният проблем днес е, че военните контакти са напълно прекъснати. В много отношения това е основната пречка за политическия диалог в Съвета", подчерта той.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник