Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че Крим нямаше да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше член на алианса през 2014 г. Това заяви той пред Колежа на Европа в Брюж, съобщава ТАСС.

"Моят кратък отговор е, че това (окупацията на Крим от Русия) не би се случило, защото целта на съществуването на НАТО е да защитава всеки съюзник. Ако един съюзник бъде атакуван, тогава важи правилото: един за всички и всички за един", отговори той на въпрос на студенти за това дали окупацията на Крим щеше да се случи, ако Украйна беше член на НАТО през 2014 г.

Русия не разбира защо САЩ бъркат законно обединение на Крим с анексия

Русия не разбира защо САЩ бъркат законно обединение на Крим с анексия

Песков: Путин е готов за диалог с други държави, включително САЩ, но не всички държави имат еднаква политическа воля

Столтенберг повтори, че задачата на НАТО е да предотвратява конфликти и да запазва мира.

Говорейки за възможното членство на Украйна и Грузия в НАТО, генералният секретар отбеляза, че вратите на алианса остават отворени.

"Украйна и Грузия трябва да изпълнят стандартите на НАТО за това. Основното ми послание е, че те трябва да се съсредоточат върху реформите за модернизиране на институциите, борба с корупцията. И ние им помагаме в провеждането на реформи", добави той.

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна

След свалянето от власт на бившия проруски президент Виктор Янукович през февруари 2014 година, което се случи след няколкомесечни протести на Майдана в Киев, Русия през март същата година окупира Крим в отговор на опитите на Украйна да се откъсне от нейната орбита. За легитимация на действията си руснаците проведоха референдум под дулата на автоматите на неидентефицирани "зелени човечета", за които след години властите в Кремъл признаха, че са били редовни руски военнослужещи. 

В Крим нарекоха "глупави" изявленията на ЕС относно статута на полуострова

В Крим нарекоха "глупави" изявленията на ЕС относно статута на полуострова

"Представителите на ЕС никога не са били в Крим и не са общували с кримчаните"