Правителството на Великобритания смята, че Русия остава главната заплаха за европейската сигурност. Това се посочва в представения вчера план за мащабна модернизация на британските въоръжени сили.

"Русия продължава да представлява главната ядрена, конвенционална военна и хибридна заплаха за европейската сигурност. Благодарение на модернизацията на руските въоръжени сили, способността им да интегрират всички направления на дейността на държавата и повишената готовност да поемат рискове, Русия се явява умел и непредсказуем играч", се изтъква в документа, цитиран от ТАСС.

И отношенията на Русия с Великобритания "били на практика мъртви"

И отношенията на Русия с Великобритания "били на практика мъртви"

Позиция на Кремъл

В текста се отбелязва способността на руските войски да нанасят прецизни удари с помощта на интегрирани системи за противовъздушна отбрана, "лишавайки Великобритания и нейните съюзници от свобода на действие". Подчертава се, че Руската федерация "представлява значителна заплаха за способността на Обединеното кралство да подкрепя собствените си сили и да защитава интересите си в Европа, Източното Средиземноморие и Близкия изток".

В неделя британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви в интервю за Би Би Си, че обнародваното от Лондон решение миналата седмица за увеличаване на британския ядрен потенциал е свързано с укрепване на противоракетната отбрана в Русия.

Британия става икономическа и военна сила на доброто в свят със застрашена демокрация

Британия става икономическа и военна сила на доброто в свят със застрашена демокрация

Очаква комбинираният БВП на автократичните режими да надвиши този на демокрациите до 2030 г.

"Русия инвестира средства в развитието на значителни подводни способности, включително дълбоководни, които могат да застрашат подводните кабели, както и торпедо, способно да достави ядрена бойна глава до крайбрежни цели", се посочва в документа.

Страните от НАТО отдавна посочват предполагаемата заплаха, която руските подводници могат да представляват за подводните оптични кабели за интернет. За да се противопостави, Великобритания възнамерява да пусне на вода модерен разузнавателен кораб през 2024 г., една от основните задачи на който ще бъде откриването на чужди подводници и защитата на подводните комуникационни кабели.

Русия предупреди Британия, че увеличавайки ядрените си оръжия вреди на глобалната стабилност

Русия предупреди Британия, че увеличавайки ядрените си оръжия вреди на глобалната стабилност

Натрупването на ядрени бойни глави заплашва мира в целия свят

Като цяло в целия документ от 70 страници Русия се споменава 11 пъти, Китай - девет пъти. Нарастването на влиянието и военната мощ на Китай е наречено "най-важният геополитически фактор в съвременния свят". Отбелязва се, че "Китай представлява комплексно, системно предизвикателство", на което трябва да се противостои за защита на ценностите и глобалните интереси на Великобритания.

Документът беше публикуван след изчерпателния обзор на британското правителство по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, публикуван миналата седмица. Наред с другото в него се казва, че страната ще увеличи ядрения си арсенал и значително ще разшири военния си потенциал в други области, с особен акцент върху космоса и киберсферата. В него Русия е наречена "най-острата пряка заплаха за Великобритания".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви в отговор, че позиционирането на Русия като някаква заплаха е неприемливо за Москва, "защото това не е вярно".

Кремъл отговори на Великобритания относно заплахата от Русия

Кремъл отговори на Великобритания относно заплахата от Русия

"Русия не е била и не е враг на никого"