Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира новата стратегия за отбрана и външна политика на Великобритания, която според съобщения в медиите посочва Русия като една от основните заплахи.

"Разбира се, подобно противопоставяне може, действително, да буди само съжаление и дори безпокойство", отбеляза говорителят на Владимир Путин, цитиран от "Новости".

По думите му този подход нямал нищо общо с реалното състояние на нещата.

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Това е необходимо и надеждно ядрено възпиране срещу враждебни държави

"Русия не е била и не е враг на никого, тя не представлява заплаха за никого. Напротив, както президентът Путин многократно е казвал, ние се застъпваме за нормализирането и развитието на добри и взаимноизгодни отношения с всички страни, ние искаме добро отношения", увери Песков.

В статия на британското издание "Сънди Таймс" се посочва, че британският премиер Борис Джонсън ще представи комплексен обзор по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика тази седмица. В документа Русия се нарича "най-голямата заплаха" в национален мащаб. Твърди се, че това е причинено от честите агресивни нахлувания във въздушното пространство на Великобритания и предполагаемата готовност на Москва да убива дисиденти в Обединеното кралство.

В началото на март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че отношенията между двете страни се намират в точка на замръзване. Той отбеляза, че през последните няколко години Лондон поддържал антируски курс към засилване на санкционния натиск.

Рааб: Британия иска добри отношения с Китай, но ценностите са на първо място

Рааб: Британия иска добри отношения с Китай, но ценностите са на първо място

Британия никога няма да отстъпи от ценностите на отворените общества, демокрацията и правата на човека