Политическите отношения между Русия и Великобритания са "практически мъртви". Това заяви руският посланик в Лондон Андрей Келин, съобщи LBC.

"Британското правителство унищожи по-голямата част от нашите отношения, ние ги запазваме главно в икономическата и културната сфера. Що се отнася до политическата област, те на практика са мъртви", каза той.

Според Келин Великобритания е избрала "враждебен курс" към Русия, който "не намира разбиране" от руска страна.

Посланикът обърна внимание и на факта, че Лондон се фокусира основно върху обвинения срещу Русия в нарушения на човешките права. Според дипломата подобна позиция не е конструктивна, защото "няма нито една държава, в която да няма случаи на нарушения на правата на човека".

"Всяка държава има свои собствени проблеми и свои подходи. Правата на човека са сложна област, но този въпрос е свързан със суверенитета на държавата ", каза Келин.

Пълен разпад на контактите по военната линия между Русия и НАТО

Пълен разпад на контактите по военната линия между Русия и НАТО

Според руснаците това е станало по вина на НАТО

ТАСС пък цитира думите на Келин, че британските власти са нарушили редица международни споразумения, като избраха курс за изграждане на ядрения потенциал на страната.

"Намерението на Великобритания да продължи да увеличава броя на ядрените бойни глави предизвика голяма изненада по целия свят, бих казал дори сред американски експерти. Те си мислят: "Великобритания, какво правиш?" Увеличавате броя на бойните глави с 40%. Това е нарушение на договора за неразпространение [на ядрени оръжия] и много други споразумения, които предвиждат само намаляване или намаляване на броя на ядрените бойни глави ", каза ръководителят на руската дипломатическа мисия в Лондон.

Според него британското правителство, в светлината на взетите решения, трябва да започне преговори в областта на ядреното разоръжаване.

"Преговаряме със САЩ. Те настояват Китай да участва и в дискусии относно контрола върху ядрените оръжия. Ние казваме: "Добре, нека включим и Великобритания и Франция". Предполагахме обаче, че Великобритания няма да увеличи арсенала си. И сега откриваме, че те го изграждат. Разбира се, те трябва да се присъединят към преговорите за намаляване на ядрените бойни глави ", каза Келин.

Русия предупреди Британия, че увеличавайки ядрените си оръжия вреди на глобалната стабилност

Русия предупреди Британия, че увеличавайки ядрените си оръжия вреди на глобалната стабилност

Натрупването на ядрени бойни глави заплашва мира в целия свят