Министерството на външните работи на Русия, след упрек от Кремъл, обяснява отново някои от изявленията, дадени в телевизионно интервю с Владимир Соловьов, пише EUvsDiSiNFO.

"Подготвени сме за раздяла (с ЕС), ако инициативата идва от ЕС. Ние от наша страна призоваваме ЕС за сътрудничество, основано на равенство и взаимно уважение, точно както каза Сергей Лавров", обяснява министерството.

По-рано ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Лавров заяви в интервю, че Русия не изключва прекъсване на отношенията с Европейския съюз, ако Брюксел въведе санкции, които могат да навредят на чувствителните сектори на руската икономика.

Независимо от това, си струва да се прегледат отделните дезинформационни съобщения, излъчвани от руската държавна телевизия. На 12 февруари е публикувано интервюто на министъра на външните работи Лавров пред "Соловьов на живо". EUvsDisinfo обобщава някои от основните точки, представени в интервюто.

1. Владимир Соловьов: Защо отказвате на Навални и брат му правото срещу френската компания Ив Роше?

Сергей Лавров: Това казах на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Казах, че не сме се ангажирали да защитим тези, които са нанесли търговски щети на компания от ЕС.

През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека заключи, че решенията, взети от националните съдилища по наказателното дело на Алексей Навални по делото Yves Rocher, са произволни и явно без основание.

Освен това си струва да се спомене, че не само ЕС призовава за освобождаването на Навални. Тази седмица, на 17 февруари 2021 г., Европейският съд по правата на човека - ЕСПЧ реши "да посочи на правителството на Русия, съгласно Правило 39 от Правилника на Съда, да освободи жалбоподателя Навални ... Тази мярка се прилага с незабавно действие".

2. Владимир Соловьов: Защо Европа реши, че може да се представя като морален лидер с право да ни изнася лекции? Забравили ли са за трагедията на Югославия? И, говорейки за Навални, можем да им напомним за Джулиан Асандж, вече никой не го обсъжда. Споменахте тримата политически затворници в Испания, за които те високомерно отговориха, че в Испания няма политически затворници, а само затворени политици. Веднага след това Карлес Пучдемон отбеляза, че в Испания има не трима, а девет.

Сергей Лавров: Между другото, когато всичко това се случи, когато Карлес Пучдемон и неговите сътрудници бяха в Белгия, а няколко други бяха в Германия. Белгийските и германските правни власти заявиха, че повдигнатите срещу тях обвинения са политически мотивирани, но испанските власти отговориха, че имат свои собствени закони, които трябва да се спазват. Когато цитирах този аргумент по време на срещата с върховния представител Борел, добавяйки, че имаме и собствени закони, той отново започна да обяснява, че Навални е осъден незаконно по политически причини и че правата му били нарушени.

Whataboutism е риторичен трик за отклоняване на вниманието от неприятен разговор. Ситуацията около задържаните активисти в Испания и Асандж се обсъжда в европейските медии, в политическите кръгове, а що се отнася до Асандж - в съда на Обединеното кралство. Русия продължава да води фалшиви процеси срещу Алексей Навални.

(б.р. Whataboutism е ироничен термин, въведен за описване на пропагандна тактика, основана на логическа грешка tu quoque (от лат. - "Ти също"). Популяризирано The Economist, за да опише използването на тази грешка от СССР в отношенията му със западния свят по време на Студената война. Тази тактика е използвана от СССР в отговор на критиките, когато този отговор започва с израза What about).

3. Владимир Соловьов: Знаете ли, че дипломатите са изгонени?

Сергей Лавров: Да, знаехме това.

Владимир Соловьов: Не беше ли точно за посещението на г-н Борел?

Сергей Лавров: Не, разбира се, че не. Решението беше взето, когато бяха установени самоличностите на дипломатите, участвали в протестни митинги.

Първо, митингите не са незаконни: руската конституция, член 31, гарантира правото на събирания за протести. Второ, честа практика е и в съответствие с Виенската конвенция от 1961 г. дипломатите да наблюдават политическите процеси в приемащата държава. Руската телевизия излъчи видео, което всъщност подкрепя факта, че дипломатите просто наблюдават.

4. Сергей Лавров: Леонид Волков много пъти каза публично, че няма да искат разрешение, а просто ще излязат на улицата. Само по себе си това е нещо повече от просто нарушение на закона; това е действие, предназначено да унижи държавата. Ако смятате, че излизането на улицата в тази ситуация е вашият професионален дълг, вие не сте дипломати, а провокатори.

Владимир Соловьов: Плюс това, все още никой не е отменил ограниченията за пандемия.

Това е валидна гледна точка. Полицията обаче не се опита да гарантира, че социалното дистанциране е спазено. Хиляди участници и странични наблюдатели бяха натъпкани заедно в малки пространства, автобуси и килии.

5. Владимир Соловьов: Вие също им дадохте USB (флаш устройство), за да им покажете случващото се в Европа, нали?

Сергей Лавров: Тази флашка може да се актуализира буквално ежедневно. Сега в Полша има вълна от протести, които са брутално потушени с палки и водни оръдия.

Отново Whataboutism. Полицията в държавите-членки на ЕС действа за защита на частната собственост и сигурността на страничните наблюдатели. Митингите могат да бъдат несанкционирани, но участието в тях не е незаконно.

6. Владимир Соловьов: Е, те настояват да ни бъдат наложени санкции, нали?

Сергей Лавров: Да.

Владимир Соловьов: Аз съм един от онези, които искат да са включени в санкционния списък.

Сергей Лавров: Вие сте в добра компания.

Владимир Соловьов: Наистина добра компания. Ще бъда първият журналист в историята, срещу когото има санкции.

Сергей Лавров: Не е задължително. Това зависи от това, което наричате санкции. Кореспондентите на RT и Sputnik не могат да получат акредитация в Париж. Наскоро разбрах, че една от нашите медии заведе дело срещу държавата за това, че няма право да присъства на пресконференция от президента Владимир Путин. Аргументът им беше, че според закона, ако всички изисквания са изпълнени, акредитацията трябва да бъде предоставена. Не съм наясно с тези тънкости, но знам, че тазгодишната пресконференция се провежда в съответствие с изискванията за пандемия. Факт е, че без никакъв коронавирус, RT и Sputnik, въпреки директните искания до френското правителство, получиха отказ за достъп до Елисейския дворец. Разбира се, трябва да имаме предвид и ситуацията със Sputnik в Естония, където срещу журналистите бяха образувани наказателни дела.

Руските журналисти нямат ограничения за работа в Европа, няколко руски медийни организации работят в Брюксел и в държавите-членки на ЕС. Едно лице с журналистически опит от 177-те в санкционния списък е Дмитрий Кисельов, шефът на холдинга "Россия сегодня", който притежава контролирания от държавата и финансиран от държавата Sputnik. В някои държави-членки на ЕС Russia Today (RT) и Sputnik са нарушили националните закони или правила за лицензиране.

7. Сергей Лавров: Проблемите между нас и ЕС започнаха отдавна. Те тестваха нашето търпение и добра воля. Когато балтийските държави и други източноевропейски държави бяха приети в ЕС през 2004 г., ние ги попитахме дали са сигурни, че тези страни са достатъчно зрели, за да бъдат приети като отговорни членове на тази прогресивна асоциация. Казаха ни, разбира се, все още има някои фобии от миналото в Съветския съюз, но бъдете сигурни, че щом станат членове на ЕС и НАТО, те ще се успокоят и вече няма да има причини за тези фобии. Нищо подобно. Точно обратното се случи и те се превърнаха в най-ревностните русофоби и настояват ЕС да заеме русофобски позиции. По много въпроси позицията на ЕС, продиктувана от солидарност, се определя от агресивно русофобско малцинство.

Критиката на ЕС към Русия се основава на действията на Русия, включително нейния активен подход за посяване на хаос и съмнения. Русия действа в нарушение на международното право срещу няколко съседни държави, незаконно анексира части от Украйна и Грузия в нейните международно признати граници и подкрепя сепаратистки образувания в Украйна и Молдова. Русия използва химическо оръжие с военно употреба на чужди територии срещу политическа опозиция и критични гласове.

8. Сергей Лавров: Ако не беше Навални, щеше да е нещо друго. Ясно е, че той беше подготвен за това доста сериозно, ако се замислите за подготовката на прословутия филм, което не би било възможно без съгласието на германските власти.

Владимир Соловьов: Говорите за лични данни от архивите на ЩАЗИ и снимка на Владимир Путин?

Сергей Лавров: Да, и това.

Това е декларация без всякаква основа. Интервюиращият посочва елементите на филма, където са показани годините на президента Путин в бивша Източна Германия и намеква, че достъпът до архивите на ЩАЗИ доказва участието на германската държава. Архивите са достъпни за изследвания и медии.

9. Сергей Лавров: Германия беше една от тези, които ни посочиха с пръст, казвайки, че никоя друга държава не може да има технологията за производство на "Новичок". Когато Бундесверът откри следите на вещество, подобно на Новичок, в пробите на Навални, ние ги попитахме как са успели да определят това, след като сами ни казват, че никога не са провеждали подобни изследвания. Без отговор.

Военни специалисти в Германия потвърдиха наличието на вещество от групата "Новичок". Констатациите им са потвърдени от независими лаборатории във Франция и Швеция, както и от лаборатории, свързани с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

10. Сергей Лавров: Но германците, точно както френските и шведските експерти, за които се твърди, че са проверили двойно резултатите от германските тестове и Техническият секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) не са ни предоставили никаква информация. Те отказаха да направят това.

Русия отказа да започне наказателно разследване по случая и доказателствата трябва да се споделят само с разследващите. Съвместният разследващ екип с отворен код Bellingcat/The Insider е извършил разследване на опита за покушение и е установил, че екип от служители на ФСБ е извършил операцията.

11. Сергей Лавров: Само обърнете внимание, че въпросът не е Навални. Това не е просто координирана западна кампания за възпиране на Русия, а кампания за агресивно възпиране.

Това е неоснователно твърдение, предявено без никакви доказателства.

12. Сергей Лавров: Говорил съм с много западни министри и други официални лица, както и с членове на гражданското общество, които казват, че не им харесва това, което прави Западът.

Владимир Соловьов: Страхуват ли се да го кажат?

Сергей Лавров: Разбира се. Те са обвързани с долара, инвестициите и децата, чието обучение в чужбина се плаща с парите, които държат там. Това е основна пречка за способността на елита да говори за мислите си.

Както при много сложни въпроси, в различни контексти се чуват различни гласове. Русия има гласни привърженици в медиите и в средите за вземане на решения, както в ЕС, така и в държавите-членки. Отношенията с Русия са силно обсъждана тема.

13. Сергей Лавров: Всеки почтен човек може ясно да види какво става. Връщайки се към това защо е Навални, а не нещо друго, този "случай", на днешния език е умишлен акт. Датата на завръщането му и датата на излизане на филма го правят твърде очевидно. Но, вижте, сега, когато има вълна от атаки срещу Русия, никой не говори за "отравянето". Те казват, че Навални е бил незаконно осъден и трябва да бъде освободен.

Фактът си остава факт. Руските власти и служби са обвързани със случая. Идентифицирани са лица, както и един субект, отговорен за извършването и планирането на престъплението. Алексей Навални оцеля и се завърна в Русия, за да бъде - без основателна причина - затворен.

14. Сергей Лавров: Сигурен съм, че САЩ не се нуждаят от нас, за да имаме добри отношения с Германия. Същото важи и за европейските страни. Великобритания също не се нуждае от това. Точно както Западът едновременно не се нуждаеше от обединена Германия. Съветският съюз беше основният защитник на обединена Германия.

Отново неоснователно твърдение, представено без никакви доказателства.

15. Сергей Лавров: Западът беше много притеснен по онова време и неохотно се съгласи да обедини Германия. Ние оперирахме с убеждението, че германският народ има право да бъде една нация, която е неговата историческа съдба като нация. Ето нещо (което е смешно) за двойните стандарти. Когато споменах това на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2015 г. и казах, че го правим умишлено, разбирайки стремежите на германския народ и подчертах, че би било важно другите страни да се отнасят към обединението на Крим с Русия приблизително в същия дух - както проява на народната воля. Имаше референдум в Крим, но в Германия нямаше референдум.

Разделянето на Германия е резултат от следвоенната окупация от съюзническите сили. Крим беше част от Съветската република Украйна. Русия отстъпи доброволно от СССР на 12 юни 1990 г., без да предявява претенции за територии на други републики на Съветския съюз. Оттогава Русия на няколко пъти в обвързващи международни споразумения изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. В Будапещенския меморандум Украйна предаде ядреното си оръжие след гаранции от САЩ, Русия, Великобритания и Франция. Като държава-членка на ООН и член на ОССЕ, Русия е длъжна да зачита териториалната цялост на други суверенни държави. Русия и Украйна имаха двустранно споразумение, гарантиращо достъп на Русия до морското пристанище в град Севастопол. Кремъл е нарушил всички тези споразумения.

16. Владимир Соловьов: И преразглеждането на резултатите от Втората световна война и опитът да се приравни Съветския съюз с нацистка Германия.

Сергей Лавров: Това е вярно. Доста голяма част от техния елит провежда тази политика. Има хора, които искат Германия да загуби всеки шанс да се радва на нормално сътрудничество с нас.

Решаващата роля на руския народ в победата над нацизма е безспорен факт. Това не изключва факта, че съветското ръководство направи агресията на Хитлер възможна чрез пакта Молотов-Рибентроп и че съветското ръководство експлоатира съюза срещу нацизма, за да разшири територията си и след края на Втората световна война да окупира балтийските държави и да инсталира комунистически режими в Централна и Източна Европа. Нито една от съюзническите сили, победили нацизма, не е имала териториални претенции към други държави.

17. Сергей Лавров: Санкциите не водят до никъде и не могат да доведат до промяна в нашия курс за отстояване на националните ни интереси.

Владимир Соловьов: Те водят до консолидация на нашето общество.

Санкциите на ЕС не са цел сами по себе си, те са просто целенасочен инструмент за промяна на поведението и възстановяване на руските нарушения на международното право в случаи като незаконнотп анексиране на Крим и агресията срещу Украйна. ЕС продължава да бъде най-големият търговски партньор на Русия, почти 40% от износа на Русия отива за ЕС. Стотици хиляди руснаци работят в бизнес области, които са пряко свързани с износа за ЕС. От друга страна, Русия въведе неоснователни санкции срещу селскостопанските и хранителни продукти на ЕС с негативни последици за руските потребители.

18. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, колкото и сериозно да звучи титлата му, няма място за маневриране. Той действа в много строги граници.

ЕС е съюз на 27 суверенни държави. Европейският съвет определя общите политически насоки и приоритети на Европейския съюз и възлага на върховния представител да ръководи общата външна политика и политика на сигурност на ЕС и да намери консенсус между държавите-членки. Този пост координира и общите инструменти на външната политика на ЕС като развитие, търговия, политика на съседство, хуманитарна помощ и реагиране при кризи, в ролята му на заместник-председател на Европейската комисия.

19. Сергей Лавров: Украйна иска споразуменията от Минск да престанат да съществуват.

Украйна е изцяло ангажирана с Минските споразумения и да намери политическо и устойчиво решение на конфликта в Източна Украйна. На първата годишнина от срещата на върха в Париж в Нормандия (8 декември 2020 г.) президентът Зеленски потвърди готовността на Украйна за нов етап на изтегляне на войските, разминиране на нови райони, както и за следващ кръг на взаимно освобождаване на задържаните.

20. Владимир Соловьов: Но ние се примирихме с това по някаква причина. По някаква причина не можем просто да им кажем, че ако няма да изпълнят споразуменията от Минск, тогава ние ще решим съдбата на руския народ там. Нашето законно право е да защитаваме интересите на нашите сънародници.

Сергей Лавров: Ние ги защитаваме. Не само в Украйна, но и в Прибалтика, както и в други страни. Това дори не е безпомощност от страна на ЕС. Мисля, че това е съзнателна политика да си затваряме очите за преследвани руснаци, било то медии или рускоезично население.

Руските държавни медии многократно и без основание твърдят, че са нарушени правата на руските граждани в чужбина.

21. Владимир Соловьов: Насочваме ли се към разрив с ЕС?

Сергей Лавров: Вярваме, че бихме били готови за това. Ние сме съседи. Говорейки колективно, те са нашият най-голям търговски и инвестиционен партньор. Тук работят много компании от ЕС; има стотици или дори хиляди съвместни предприятия. Когато бизнесът е от полза и за двете страни, ние ще продължим. Сигурен съм, че сме станали напълно самодостатъчни в сферата на отбраната. Трябва също да постигнем същата позиция в икономиката, за да можем да действаме по съответния начин, ако отново видим (виждали сме това неведнъж), че санкциите се налагат в сфера, в която могат да създадат рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните области като доставката на компоненти и части. Не искаме да бъдем изолирани от света, но трябва да сме подготвени за това. Ако искаш мир се готви за война.

Твърдението за агресивни планове на ЕС е неоснователно. Русия трябва да спазва своите международни задължения и ангажименти, тъй като Русия, както всяка друга държава, е предмет на международното право. Нарушаването на тези закони трябва да има последици в международен ред, основан на правила. Санкционните режими са такова следствие, въведени например след незаконната анексия на Крим от Русия и агресията срещу Украйна.

ЕС ще продължи да участва в диалог с руското гражданско общество. ЕС ще продължи да държи вратите си отворени за руски студенти, туристи, инвеститори и журналисти. ЕС ще продължи да подкрепя гражданското общество, културата, спорта и т.н., както и да изгражда мостове между нашите хора и общества. Европейският съюз ще продължи да наблюдава нарушенията на Кремъл на правата на руския народ и срещу съседите на Русия.

"Карнеги Европа": Външната политика на ЕС е окаяна, няма стратегия и насоки

"Карнеги Европа": Външната политика на ЕС е окаяна, няма стратегия и насоки

А След Унгария и страни като Полша и България могат да се измъкват с върховенството на закона и държавната корупция