Прокуратурата представи в началото на заседанието по мерките на обвинените за шпионската афера нови доказателства, включително и събрани със специални разузнавателни средства. Според прокуратурата с тях се подкрепя обвинителната теза, съобщи БНР.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Адвокатът на полковник Петър Петков обясни, че от делото не става ясно каква е събираната информация.

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

За момента по делото са събрани 44 тома доказателства.

Полковник Петър Петров, който е обвинен в шпионаж, остава в ареста, реши Военният апелативен съд след близо тричасово заседание. Зам.-шефът на финансовия отдел на Министерството на отбраната беше първият, който се изправи пред съда.

След него около 13 часа пред военните магистрати се изправи и Любомир Медаров, който отговаря за класифицираната информация в Народното събрание.

Военно-апелативен съд остави в ареста и Димитър Влахов, който е дългогодишен служител на военното разузнаване. След него в Зала 4 на Съдебната палата беше доведена Галина Илиева, съпругата на резидента Иван Илиев. Според прокуратурата тя е носила секретни документи в посолството на Русия.

На мъжа й - Иван Илиев мярката ще се гледа в понеделник, тъй като неговата жалба е пристигнала по-късно.

Петимата обвинени в шпионаж за Русия остават в ареста

Петимата обвинени в шпионаж за Русия остават в ареста

В кабинета и дома на т.нар. "резидент" са били открити документи с поверителен гриф на НАТО

Припомняме, че петимата от 6-имата обвинени в шпионаж в полза на Русия обжалваха задържането си под стража, наложено от първоинстанционният военно-окръжен съд. Шестият от групата не е задържан в ареста, тъй като е направил самопризнания и съдейства на разследването.

За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

Адвокатът на Петров заяви пред журналисти, че не се е запознал със СРС-та, но потвърди, че има представен от прокуратурата преразказ на човек, който разказва какво са си говорили обвинените. Според защитата обаче този преразказ няма доказателствена стойност.

Защитата продължава на настоява на тезата, че не е изяснен предметът на шпионството и не е ясно какво представлява информацията, която е събирана от Петров. След като няма предмет на престъплението, не следва да се предявява и наказателно-правна претенция.

Захарова: Шпионският скандал не отговаря на интересите на българския народ

Захарова: Шпионският скандал не отговаря на интересите на българския народ

Смята, че това е наложено отвън

Припомняме, задържането на българските служители, които са участвали в групата за шпионаж стана на 18 март, като от Министерство на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена като без аналог в новата ни история от главния прокурор Иван Гешев, а от военния министър Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията. 

По темата за прехвърчаха отново искри между "Дондуков" 1 и 2, а премиерът Борисов заяви, че е оглушително радиомълчанието от страна на държавния глава

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.