България е приятел, съюзник на НАТО и партньор. Внимателно наблюдаваме българското разследване на предполагаема руска шпионска група. САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности на нейна територия. Това написа в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Посолството на Русия в България настоя в изявление за прекратяване на спекулациите относно причастността му към делото за шпионаж, в хода на разследването, по което по-рано бяха задържани шестима души. Това се посочва в изявление с официалната позиция на руската дипломатическа мисия, публикувано и на фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "неуморните" опити да се вбие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира страната ни. Както следва от изявлението в хода на днешната пресконференция на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно предполагаемо участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България ще бъдат прекратени", се казва в изявлението.

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Настоя да се спрат спекулациите за шпионаж

Българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското Министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

На пресконференцията бяха представени аудиозаписи и видеоматериали, получени с използването на специални разузнавателни средства. Според прокуратурата те са доказателство за незаконните действия на задържаните. Главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че престъпната група била разкрита с помощта на специалните служби на страни от Европейския съюз и САЩ.

Според българския закон задържаните са застрашени от затвор от 20 години до живот.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.