Посолството на Русия в България настоява за прекратяване на спекулациите относно причастността му към делото за шпионаж, в хода на разследването по което по-рано бяха задържани шестима души, докато се чака решението на съда. Това се посочва в изявление с официалната позиция на руската дипломатическа мисия, публикувано и на фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "неуморните" опити да се вбие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира страната ни. Както следва от изявлението в хода на днешната пресконференция на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно предполагаемо участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България ще бъдат прекратени", се казва в изявлението на руското посолство у нас.

Руското посолство изразява увереност, че "съдебното дело ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

ТАСС припомня, че по-рано днес българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското Министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Българите да се гордеят с българските служби за сигурност

На пресконференцията бяха представени аудиозаписи и видеоматериали, получени с използването на специални разузнавателни средства. Според прокуратурата те са доказателство за незаконните действия на задържаните. Главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че престъпната група била разкрита с помощта на специалните служби на страни от Европейския съюз и САЩ.

Според българския закон задържаните са застрашени от затвор от 20 години до живот.

Външно с позиция за заловените шпиони

Външно с позиция за заловените шпиони

Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства

Припомняме, че през декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в Софияслед уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.