България ще призове посланика си в Русия за консултации в отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова. Като ответна мярка и другата страна трябва да направи това или поне това би следвало, обясни Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

Вчера външният министър Теодора Генчовска не беше информирана за тази стъпка, която правителство ще предприеме

"Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва, когато чужд дипломат обижда българите и българското правителство. Подобно поведение е абсолютно недопустимо", подчерта премиерът.

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Един чужд посланик не е редно да говори от името на българския народ

Припомняме, вчера в Министерски съвет премиерът Кирил Петков анонсира последстващи стъпки спрямо изказвания на руския посланик Елеонора Митрофанова, с които тя си позволява да се изказва от името на българския народ срещу българските власти. Става въпрос за думите на Митрофанова пред руския "Първи канал", която уверява, че българския народ не споделя и не подкрепя официалната позиция на българските власт за войната в Украйна. 

Вчера вечерта самата Елеонора Митрофонава излезе с позиция по въпроса, като заявява, че не се изказва от името на българския народ, а цитира социологически проучвания. Също така от руското посолство смятат за неприемливо чиновници. независимо от ранг и официална длъжност, публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития.

Руският посланик не се е изказвал от името на българския народ, според посолството

Руският посланик не се е изказвал от името на българския народ, според посолството

След острата реакция на българските власти

Една евентуална среща между Кирил Петков няма да е първа. В началото на март месец заради нейни изявления Министерство на външните работи поиска официално извинение, които Митрофанова поднесе обаче пред Кирил Петков.

Българският премиер коментира и напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата след ареста на бившия премиер Бойко Борисов миналата седмица. "Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура, и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни - едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, тогава се вижда колко неефективна и неработеща е българската прокуратура", заяви той.

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Очевадна стъпка на прокуратурата какво цели със своите действия

Едновременно с това Кирил Петков подчерта, че след като за година и половина българската прокуратура не е успяла дори да отвори досъдебно производство по казуса с Васил Божков, то само за няколко дни се успели да направят това по сигнал за министър Василев - "дойният аршин, който те прилагат, е толкова абсурден..."

А по думите му, най-глупавото нещо, което прокуратурата може да направи и прави в момента, е да атакува член на кабинета.

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Откъде Бойко Рашков знае за образуваното срещу Василев производство