Българското правителство ще има дипломатически отговор "под една или друга форма" към руския посланик Елеонора Митрофанова. Това каза с едно изречение премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството днес.

От думите му стана ясно, че въпросът е обсъден на оперативно заседание.

"Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", посочи Петков. Той добави, че се очаква от МС допълнителна информация.

Става въпрос за думите на Митрофанова пред руския "Първи канал", която уверява, че българския народ не споделя и не подкрепя официалната позиция на българските власт за войната в Украйна. 

Припомняме, че в едно от последните си изявления посланик Митрофанова предупреди "официалните български власти", че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и боеприпаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен. Изявлението бе направено деня преди на посещение у нас да дойде шефът на Пентагона Лойд Остин. 

Митрофанова коментира и за руски медии обаче изгонването на 10 руски дипломати в края на миналата седмица. По-остра специално по този повод бе по традиция обаче говорителят на руското МВнР Мария Захарова, която обеща адекватен и пропорционален отговор.

Една евентуална среща между Кирил Петков няма да е първа. В началото на март месец заради нейни изявления Министерство на външните работи поиска официално извинение, които Митрофанова поднесе обаче пред Кирил Петков.

От Външно искат извинение от Митрофанова за "евроатлантически подлоги"

От Външно искат извинение от Митрофанова за "евроатлантически подлоги"

Връчена е нота на руското посолство