Експулсирането на десет руски дипломати от България ще получи адекватен отговор от Руската федерация. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в понеделник вечерта и цитиран от ТАСС.

"Тази неприятелска стъпка, както и всички предишни, ще получи адекватен отговор - отбеляза тя. "Благодарни сме на многобройните български граждани, които остават имунизирани срещу антируската пропаганда, разбират същността на случващото се и публично декларират своето. несъгласие с такава късогледа линия."

Дипломатът определи действията на София като "демарш с безпрецедентен мащаб", който вече е осми поред от 2019 г. насам. "По подобие на предишните, (то) беше извършено под претекст, подчерта Захарова. "В същото време (това) органично се вписва в атмосферата на истерия, напомпвана от НАТО и страните от ЕС във връзка с нашата специална военна операция за защита на цивилното население на Донбас, демилитаризация и денацификация на Украйна. Ние разглеждаме това като поредната провокация, опит да се отличат в западното състезание за скоростта на разрушаване на отношенията с Русия, без изобщо да се мислим за последствията, националните интереси и стремежи на собствения им народ (на България-бел.ред.)".

На 18 март българското външно министерство обяви десет руски дипломати за персони нон грата с традиционната формулировка ("дейности, несъвместими със статута им") и им даде 72 часа да напуснат страната. От посолството на Русия в София възприеха това "като изключително неприятелски акт", като подчертаха, че руската страна си запазва правото да отвърне.

Митрофанова уверява, че към България има специално отношение

Митрофанова уверява, че към България има специално отношение

Руският посланик у нас пита как ще има диалог, ако бъде изгонена от страната

Припомняме, че на 28 февруари руското посолство в България излезе с изявление, в което говори за "Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Във връзка с това изявление, Митрофанова бе извикана в българското Министерство на външните работи. Освен това на 2 март бяха изгонени двама руски дипломати обвинени в шпионаж.

На 6 март министър-председателят на Република България Кирил Петков покани на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщават от Пресцентъра на Министерски съвет.

Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломацията и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова поднесе своите извинения на Кирил Петков.

Изявленията на руския посланик в последните дни накараха Демократична България да поиска отзоваването й.

Балтийските страни също изгониха десет руски дипломати

Балтийските страни също изгониха десет руски дипломати

След като по-рано днес това направи и България