Скоро трябва да очакваме мир. Това мнение изрази посланикът на Русия в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова пред bTV.

Тя обясни, че на вчерашната си среща с премиера Кирил Петков двамата са обсъдили случващото се в момента и двустранните отношения.

Относно т.нар. руска "военна операция" в Украйна Митрофанова подчерта, че позицията на Русия е била "десет пъти, ако не и повече, обяснена от нашето ръководство, от външния ни министър". По нейни думи всички слушат, но не чуват или не разбират.

Запитана защо Русия нападна суверенна държава, руският дипломат подчерта, че това не е война, а военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска област, които "осем години се намираха под иго на Украйна и издевателствата на киевския режим". Тя посочи, че през тези осем години не са действали никакви преговори с Украйна.

"Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече - Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва", поясни Митрофанова и отново изтъкна, че не става въпрос за война, а за специална военна операция.

Елеонора Митрофанова се извини, но на Кирил Петков

Елеонора Митрофанова се извини, но на Кирил Петков

Той настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България

На въпрос докога ще продължи войната, тя посочи, че Украйна не е малка страна и според нея всичко скоро ще приключи.

"Не смятам, че има човек, който не би страдал с цялото си сърце и не би съчувствал на тези хора. И на майките, чиито синове и от руска страна са отишли на фронта. Това е огромна беда, че Русия се сражава с режима в Украйна. И все пак това е неизбежен резултат от действията на киевския режим за последните осем години", заяви тя по повод жертвите на войната.

Митрофанова бе категорична, че мир би се постигнал, когато изцяло бъдат освободени Донецк и Луганск и когато нацистките формирования бъдат или унищожени, или разформировани.

Тя отказа да уточни дали едно от условията е украинският президент Володимир Зеленски да подаде оставка.

Не смятам, че Зеленски в бъдеще ще осигури мир за тази страна, категорична бе Митрофанова.

И от ДБ искат отзоваване на руския посланик от България

И от ДБ искат отзоваване на руския посланик от България

Хотелиери, настанили украинци, трябва да плащат курортна такса

Относно направената от нея аналогия между Руско-турската война през 1878 г. и войната, която сега Русия води, тя уточни: "В този момент тези, които наричате украинци, финландци, естонци и други - всички те са били част от Руската империя. Всички те са били руснаци. Искам да ви напомня един интересен детайл, а именно, че в руската армия са взимали само православни. В руската армия не са взимали хора с друга религия. Много хора са взели участие, но те всички са били част от Руската империя. Към момента това, което се случва в Украйна, е ограничена операция, имаща за цел да освободи Донецк и Луганск и също да унищожи военния потенциал на Украйна, който изцяло беше насочен срещу Руската федерация".

Митрофанова бе категорична, че не е имала предвид България, използвайки израза "евроатлантически подлоги".

"С България имаме специални отношения и те винаги са били такива. Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България", подчерта тя.

България гони двама руски дипломати
Обновена

България гони двама руски дипломати

Имат 48-часов срок да напуснат страната

Тя заяви, че не се притеснява, че български политици и бивши дипломати искат да бъде изгонена от България като дипломат и запита как ще има диалог, ако си тръгне от страната. По нейни думи това ще е непродуктивно.

Митрофанова припомни, че по времето на Втората световна война дипломатическата мисия на СССР е работила в България, въпреки че двете страни са били от различни страни на фронта.

Относно изгонените заради шпионаж руски дипломати тя заяви, че такива обвинения не са били представени. Според нея това е била "една демонстративна акция".

Тя посочи, че с премиера Петков е провела хубав и откровен разговор и изрази мнение, че двамата са се разбрали.