Отзоваване на руския посланик в България Елеонора Митрофанова поискаха депутатите от "Демократична България" Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев, пише "24 часа".

"Време е руският посланик да бъде помолен учтиво да напусне страната", написа Ивайло Мирчев във фейсбук и публикува ироничен клип с изказване на Митрофанова.

Стефан Тафров смята, че Митрофанова може дори да бъде изгонена

Стефан Тафров смята, че Митрофанова може дори да бъде изгонена

Мирослав Севлиевски е убеден, че всички политици, свързани с Русия, търпят крушение

По-рано днес дипломатът Стефан Тафров пред Нова тв заяви, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

"Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова излезе с безогледно обръщение за трети март. Към нея трябва да бъде приложена най-тежката санкция в дипломацията - тя трябва да бъде отзована", заяви Цонева в интервю пред добруджански медии. 

Варненски хотели вече не успяват да осигурят подслон на украинските бежанци

Варненски хотели вече не успяват да осигурят подслон на украинските бежанци

Хотелиерите очакват помощ от държавата

Цонева и Мирчев посетиха граничния пункт в Дуранкулак и хотели в Балчик, където са настанени бежанци. Двамата установиха, че има множество проблеми, с които трябва държавата да се ангажира.

Те са се срещнали със собствениците на пет хотела, в които са настанени над 500 души от Украйна. 

"Сметките се плащат от хотелиерите и добри хора в Балчик. Храната основно се плаща от фирми и от граждани в района, но голямото притеснение са сметките за ток. Тази благородна инициатива ги натоварва с допълнителни разходи, защото трябва да има допълнителен персонал, наемат се готвачи, а българската държава не съдейства по никакъв начин", заяви Мирчев.

Опашка от украински автомобили се изви на "Дунав мост"

Опашка от украински автомобили се изви на "Дунав мост"

Обработката на документи става бързо, но трафикът е натоварен

Политиката на държавата си личи и в този момент. Хотелиерите от "Хелиос", "Самара", "Лотос", "Голдън Палас" и "Лайтхаус Голф" били принудени дори да плащат туристическа такса за настанените бежанци, обясниха двамата депутати.

"Полша е приела половин милион души, а нашата държава 16 хиляди. На този етап не се справяме така, както трябва. Нашата цел е да го коригираме", каза Мирчев. Държавата трябва да си влезе във функциите и затова искахме разговор и информация от първа ръка, обясни той.

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Да получават медицинска информация и подкрепа от доброволци

Припомняме, на 2 март 2022 г. МВнР обяви двама дипломати за персона нон грата и им даде срок от 48 часа да напуснат страната. Връчването на нотата последва започналото разследване по обвинение в шпионаж спрямо бригаден генерал Валентин Цанков.