Войната трябва да спре, а тя се води от режим на Владимир Путин, увеличава се броят на жертвите, затова е важно Украйна да бъде укрепена. Голямото притеснение в момента е, че ще се премине към бомбардировки от въздуха, което ще удесетори жертвите. Това коментира Стефан Тафров, дипломат и бивш посланик на България в ООН, пред Нова телевизия.

Тафров добави, че за нас пряка стратегическа заплаха би било попадането на Одеса в чужди ръце, което може да затрудни достъпът до черноморското крайбрежие и опасност за Варна. България трябва да доставя муниции, за да помогне на Украйна, посочи дипломатът.

Той коментира и замерянето на премиера Кирил Петков със снежни топки "като начин да се развали националния празник, на святото място Шипка... което е отвратително". Това са хора, които не обичат България, а обичат Русия повече от България и това е резултат от десетилетната война, която води Русия в България, обясни Тафров. Бившият министър на енергетиката Севлиевски ги нарече "политически сурогати".

Викове за оставка и "Русия" заглушиха празника на Шипка

Викове за оставка и "Русия" заглушиха празника на Шипка

Привърженици на "Възраждане" със снежни топки обстрелваха премиера и председателя на НС

Като "неприемливо определи Тафров поведението на руската посланичка Митрофанова. Той смята, че е задължение за нея да отива в българското МВнР, когато е извикана. Тя има извинение само ако не е в страната, ако е в страната - е длъжна да се отзове. Това е неуважение към българските институции, а в сайта на руското министерство част от българския народ бяха наречени "подлоги или слугинаж". Натрупаха се много фактори, външно министерство поиска и не получи извинение. Затова трябва да обмислим изгонването на Митрофанова от България, трябва да бъде обявена за персона нон-грата", смята дипломатът.

Севлиевски добави, че за НАТО през годините са гласували много българи и смята, че руската посланичка трябва най-малко да ни се извини. Тафров стигна и по-далече - възможност за късане на дипломатически отношения.

Кремъл загуби войната - смята още Мирослав Севлиевски. Европа никога не е била по-обединена, уточни Мирослав Севлиевски, а всички политици, които са подкрепяли и са били свързани с Русия, преживяват крушение, смята Тафров.

Димо Гяуров: У нас все още има руска пета колона и предатели

Димо Гяуров: У нас все още има руска пета колона и предатели

Според него разумът ще надделее и няма да се стигне до ядрена война