Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българския народ по случай националния празник от името на руския народ, служителите на посолството и лично от свое име. Елеонора Митрофанова се обръща към българите с видео обръщение на страницата на посолството във фейсбук, въпреки че преди няколко дни обяви, че се прехвърлят в Telegram с доста провокативно съобщение, за което и МВнР поиска вчера извинение.

Това е наш общ празник, заявява Митрофанова и прави кратък преглед на руско-турската война от края на 19-ти век, довела на Освобождението. Акцент Митрофанова поставя върху освобождаването на православните братя.

Ехото на тази война оттеква и днес, според Митрофанова в операцията на Русия в Донбас, която се води от същите мотиви - важна мисия по спасяването на православни братя и сестри. Това са справедливи и отдавна назрели действия, които се възприемат от нейните сънародници по същия начин - като за защита на народа на Донбас от нацисткия киевски режим. По думите й в Украйна се провежда специална военна операция и се извършва денацификация на "престъпната киевска власт, която от 2014 г. води война със собствения си народ". 

Елеонора Митрофанова призовава българите да мислят за тази ситуацията подобно на войната отпреди 144 години.

"На този ден бих искала да насърча българските граждани да се замислят и да погледнат на събитията, които се случват в Украйна, с поглед, който не е замъглен от антируската пропаганда", каза още Митрофанова.