Българското външно министерство е връчило две ноти на дипломат от руското посолство днес. Първата е за изгонването на двамата, набедени в разузнавателна дейност дипломати от мисията, а втората е с искане за официално извинение за публикувани в социалните мрежи обидни постове от страна на посолството. Това обяви на брифинг в МВнР началникът на пресцентъра на ведомството Митко Димитров.

Припомняме, че по-рано днес говорителят на правителството Лена Бориславова съобщи, че посланик Елеонора Митрофанова е била привикна във Външно, но е отказала да се яви и е пратила свой заместник. В момента дипломатът се намира в Старозагорско във връзка с поклонението на връх Шипка за националния ни празник утре.

България гони двама руски дипломати
Обновена

България гони двама руски дипломати

Имат 48-часов срок да напуснат страната

В нотата се изказва дълбоко възмущение от постове на посолството в социалните мрежи, които били обидни за българския народ и противоречат на добрия тон в дипломацията. "Настояваме тези публикации да бъдат незабавно премахнати и да има официално извинение", каза ръководителят на пресцентъра на ведомството. "Недвусмислена обида към Република България!"

Няма информация за загинали бесарабски българи при обстрел в село край Одеса, каквито информации се появиха в медийното пространство, заявяват от Външно. В следващите дни пък ще бъде направен нов опит за евакуация с автобуси на наши сънародници, неуспели да се евакуират преди дни заедно с първите изправени от държавата автобуси.

Димитров предупреди още - българите в Одеса трябва да останат в домовете си или да се подслонят в бомбоубежища. "Получихме оперативни данни, че в рамките на днешния ден в окръга са възможни различни атаки."

МВнР препоръча на българите в окръг Одеса да останат по домовете си

МВнР препоръча на българите в окръг Одеса да останат по домовете си

Предупреждението е по повод информация, получена в МВнР от съюзнически служби