Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е била привикана в Министерството на външните работи, за да даде обяснения относно руския дипломат, който, както обяви прокуратурата, е извършвал разузнавателна дейност у нас. Митрофанова обаче е отказала да се яви, като е изпратила свой заместник.

Това каза след редовното заседание на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова.

"Работим заедно със службите, премиерът комуникира директно с Външно министерство. Днес е била поканена посланичката да се яви във Външно министерство, но, доколкото знам, е отказала и е изпратила свой заместник. Предприети са всички необходими мерки, в това число преглеждаме и възможността за идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции", каза Бориславова. Тя не влезе в широки детайли обаче относно личността на въпросния дипломат, нито пък отговори на въпрос от колко време той е в България.

"От началото на ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са на завишено ниво на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност", увери тя.

Иначе сред основните точки в дневния ред на днешното заседание е било официализирането на изпращането на помощ на Украйна. "Под формата на болнично и медицинско оборудване, изпращат се 30 палатки, спални чували 450 броя, походни легла, възглавници и стационарни електрически генератори, както и различни лекарства като антибиотици и аналгетици и др.", поясни говорителят на правителството. Конвоите с хуманитарна помощ за Украйна пък се освобождават от ТОЛ такси.

В синхрон с останалите европейски държави България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество.

Правим всичко възможно българите в Украйна да се евакуират

Правим всичко възможно българите в Украйна да се евакуират

Дипломатите ни от консулството в Одеса са изтеглени