Правим всички възможно на българите, които са изявили желание да се евакуират от Украйна, да им се предоставят всички възможности. Това увери на брифинг в Министерството на външните работи ресорният министър Теодора Генчовска.

И други граждани, не били и те български, могат да се евакуират от Украйна, възползвайки се от усилията на българската държава, добави още тя. За целта през цялата нощ от 29 февруари до 1 март ще работи оперативен ситуационен център, чиято задача е да подсигури безопасното извеждане на автобусите с нашите сънародници от Киев.

Затруднява се евакуацията на българите от Киев

Затруднява се евакуацията на българите от Киев

Правителството полага всички усилия за изтеглянето им

Четири автобуса и всички автомобили на посолството ни в украинската ни столица са ангажирани за цел евакуация. В тях освен български граждани обаче има и такива на Северна Македония, Украйна, Грузия и САЩ. Общо те са 200 души, сочат данните на външното ни ведомство.

В Одеса пък целият състав на консулството ни там бил изтеглен заради текущите военни действия. Редовната автобусна линия Одеса-Варна обаче все още функционирала, добави Генчовска.

От големите авиолинии към момента полети от Украйна и обратно правят само турските такива, добави тя. Към момента има 58 души, които желаят да бъдат евакуирани от Руската федерация, основно туристи, но не и живеещи или членове на дипломатическата ни мисия там, стана ясно още от думите на външния ни министър.

Има и направен списък с българите, пожелали евакуация от Украйна, като от външното ни ведомство уверяват, че исканията им ще бъдат изпълнени.

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Комендантски час затруднява евакуацията на сънародниците ни, обясни Генчовска