Евакуацията на българите от Киев е затруднена, но правителството полага всички усилия в координация. Това увери премиерът на кратък брифинг в МВнР заедно с министър Теодора Генчовска.

Руските войски се движат непрекъснато, правят изненадващи маневри, ситуацията е действително сериозна, обясни премиерът Кирил Петков.

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Комендантски час затруднява евакуацията на сънародниците ни, обясни Генчовска

Припомняме, че вчера кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че столицата на Украйна е обкръжена от руски войски, а днес бе съобщено, че 400 руски наемници са влезли в Киев, за да убият президента Владимир Зеленски и членове на правителството и подготвят почва да вземат града под контрола на Москва. Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков препоръча магистралата Киев-Василкив като път, по който цивилните граждани могат безопасно да напуснат украинската столица. В последните дни във МВнР работи щаб, който ежеминутно комуникира с дипломатическите ни представителства в Украйна, като бяха изпратени автобуси за евакуация на сънародниците ни. Същевременно днес бе оповестено че Консулската служба ни в Киев преустановява работа