Нещата са много оперативни, под контрол и с много добра координация. Toва заяви премиерът Кирил Петков на брифинг във Министерство на външните работи, посветен на войната в Украйна.

Той обясни, че руските войски се движат доста интензивно, сменят се посоките в различни части на Киев и има различни положения.

Във Външно министерство има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев, с другите посолства. Два автобуса ще паркират в нашата дипломатическа мисия в Киев, каза премиерът. По думите му чакаме оттук нататък възможността за свободни коридори, за да можем да помогнем на българските граждани в Украйна безопасно.

По думите на външния министър Теодора Генчовска ситуацията е много динамична. Към настоящия момент в Киев е обявен комендантски час от 19 часа тази вечер до 8 часа в понеделник. Това много затруднява евакуирането на българските граждани като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Ситуацията е много динамична, каза Генчовска.

От Одеса за България са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани има четирима италианци и двама украински граждани. Утре от Одеса тръгват два автобуса, поясни тя.

140 души продължават да бъдат в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Автобусите всеки момент ще бъдат паркирани на територията на дипломатическото ни представителство в Киев. Работи се в кризисния център, търси се най-удачният начин да изведем българските сънародници в Украйна. Създадена е група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация. Сънародниците ни са информирани за часа и мястото за тръгване, когато може да се осъществи зеления коридор, подчерта Генчовска.

Генчовска препоръчва на всички български граждани, които напускат територията на Украйна, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат пълни резервоари. На граничните пунктове в Румъния и Молдова има служители за оказване на безпроблемно минаване на пунктове, добави още тя.