Столицата на Украйна Киев вече е напълно "обкръжена" от руски войски, без да оставят изход за милиони граждани, изправени пред "хуманитарна катастрофа". Това каза в неделя кметът Виталий Кличко в интервю за АП.

Останалите в 2,8-милионния град бяха принудени да се крият в подобни на бункери метростанции на фона на продължаващите обстрели. 50-годишният Кличко потвърди, че до момента в Киев са били убити най-малко девет цивилни, включително едно дете.

"Намираме се на границата на хуманитарна катастрофа", каза той за намаляващите запаси от храна и лекарства. В момента имаме ток, в момента имаме вода и парно в къщите си. Но инфраструктурата е унищожена за доставка на храна и лекарства", предупреди той.

Кличко каза, че полицейският час, който той е разпоредил, трябва да бъде удължен най-малко до 8 часа сутринта в понеделник - и е бил приложен до голяма степен, за да отсее диверсантите, които се бият от името на Русия.

"Ние преследваме тези хора и ще бъде много по-лесно, ако никой не е на улицата", обясни Кличко, твърдейки, че шестима такива "диверсанти" са били убити в събота вечер.

Киев е изцяло под контрола на украинските сили след нощния обстрел

Киев е изцяло под контрола на украинските сили след нощния обстрел

Ситуацията е спокойна след масирания обстрел...

Той призна, че съществува риск тези врагове да се крият сред дългите опашки от хора, чакащи да вземат оръжия, които се раздават, за да помогнат за защитата на нацията.

"Честно казано, ние нямаме 100% контрол, призна Кличко. Изградихме тази териториална отбрана за кратък период от време. В момента най-важният въпрос е да защитим страната си", добави той.

Той ​​настоя, че неговата нация е останала "силна".

"Всеки украинец се гордее, че е независим, горд е, че е украинец, а ние се гордеем, че имаме своя собствена страна", настоя той за отказа им да се предадат.

Масиран обстрел срещу Киев, руски снаряди улучиха ядрено хранилище

Масиран обстрел срещу Киев, руски снаряди улучиха ядрено хранилище

Предстои да се уточни мащабът на разрушенията…