Прокуратурата възприема като намеса и груба нарушаване на принципа на разделение на властите и на върховенството на закона думата "безобразие".

Това става ясно от прессъобщение от тази сутрин, с което от спецпрокуратурата потвърждава съобщеното вчера от вътрешния министър Бойко Рашков, че е образувана досъдебно производство спрямо вицепремиера и финансов министър Асен Василев по сигнала на "Инса йол" за среща в Министерски съвет.

От прокуратурата цитират точно и в кавички думите на премиера Кирил Петков от брифинга вчера: "Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.", като след това цитират "речника на българския език на БАН", където думата "безобразие" е със следното значение: "Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение".

Затова и от спецпрокуратурата смятат, че изказването на Кирил Петков "грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона."

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

По сигнала на "Инса ойл" за нов Цумгейт, но с цената на горивата

Заради това и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е депозирал отвода си във връзка с политически квалификации и огласяване на името му, което се възприема като упражняване на политически натиск върху работата му.

Не става ясно кога точно името на прокурора е огласено - премиерът Кирил Петков не посочи име, а вътрешният министър Бойко Рашков вчера назова името само на Валентина Маджарова, но в друг контекст.

С прессъобщението се поставя и въпроса откъде и по какъв начин Бойко Рашков се е сдобил с постановлението за образуване на досъдебно производство, което показа с жест вчера на медиите. Прокуратурата твърди, че то е било подписано и подпечатано.

"Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК."

Също така се посочва и че специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.

Иначе от спецпрокуратурата заявяват, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение - престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

Бойко Рашков: С прокуратурата работим на различни планети

Бойко Рашков: С прокуратурата работим на различни планети

С промени в НПК Рашков спестява едно действие на прокуратурата