Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев за престъпление по служба.

Бойко Рашков съжали и главния прокурор Иван Гешев - "или си е счупил краката, или си е навехнал краката" да образува досъдебно производство по служба срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Много скоростно е станало това по сигнал на "Инса ойл" от Георги Самуилов, който преди няколко дни е поддал писмо и сигнал до обвинител номер едно, обясни Рашков. На 15 март е подаден сигнала срещу Василев и така е бързано, че от държавното обвинение са се позовали на съобщение от органите на МВР. Такова съобщение не е изпращано и никакъв материал от МВР не е изпращан на прокуратурата, каза силовият министър.

Припомняме, че от компанията "Инса ойл" ЕООД обявиха, че подават сигнал срещу финансовия министър Василев, след като той обвини фирмата, заедно с друга - "Сакса" за паниката с цената на горивата на 2 март. "Инса ойл" обяви, че преди няколко дни заедно с още компании са били поканени на разговор "на четири очи" с неясен контекст.

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с "фирмата с господстващо положение на пазара", в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

От "Инса ойл" твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

Търговци на гориво искат ясна формула за определяне на цените

Търговци на гориво искат ясна формула за определяне на цените

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта

Припомняме, че и КЗК заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между "Сакса" ООД и "Инса Ойл", след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.