От компанията "Инса ойл" ЕООД, за която вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви в предаването на бТВ: "Защо, господин министър?", че заедно със "Сакса" ООД са винoвни зa пaниĸaтa c гopивaтa oт пpeди няĸoлĸo дни, съобщиха, че на още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании са предложили на правителството конкретни мерки за намаляване на цените за българските потребители. В отговор на това били извикани на среща на "4 очи" с неясен контекст, за която ще те сигнализират прокуратурата и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

От "Инса ойл" заявяват, че междувременно се толерира да продава на цени под пазарните една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. "Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции", допълват от дружеството.

Държавният резерв не поддържа горива за гражданите

Държавният резерв не поддържа горива за гражданите

Без рафинерията в Бургас закъсваме за гориво, предупредиха от БПГА

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с "фирмата с господстващо положение на пазара", в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

От "Инса ойл" твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

Търговци на гориво искат ясна формула за определяне на цените

Търговци на гориво искат ясна формула за определяне на цените

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта

"В кризисната ситуация за която говори и министър-председателя Кирил Петков се очаква правителството и бизнеса да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми, не води до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора", подчертават от компанията.

Припомняме, че и КЗК заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между "Сакса" ООД и "Инса Ойл", след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.