Все едно работим в различни държави, различни планети и по различни проблеми. Toва заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия.Бойко Рашков е готов да се извини, ако прокуратурата е установила процесуално нарушение.

Според него обаче често, след внасяне на материалите, започва едно неопределено по време чакане да се реши какво да се прави с доказателствата за престъпление. Колкото вие сте получили информация от работата на прокуратурата, толкова и ние, оплака се Рашков пред народните представители.

Рашков настоя за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, да се придвижи алинея 2 и да се дадат правомощия на разследващия орган - следователите от НСлС и митническите инспектори, следователи и други да могат да образуват досъдебно производство.

"По такъв начин не се дистанцират разследващите органи от прокуратурата, а я уведомяват незабавно за образуване на производството. Дотук не виждам процесуален проблем, нито някакъв друг - МВР ще постигнем процесуална икономия - в смисъл, че не всички дела ще минават в прокуратурата и ще се чака нейното решение. "Ние ще спестим труда на колегите от прокуратурата за сметка на разследващите органи", обоснова се Рашков.

По отношение на следствените действия, Рашков също забелязва, че може да се постигне процесуална икономия. Ние сме длъжни освен да използваме и предоставяме материалите на съда, но това да става чрез посредничеството на прокурор, като лично той разрешавал това, посочи Рашков.

Бойко Рашков: Ще разследваме, ще казваме и ще чакаме прокуратурата

Бойко Рашков: Ще разследваме, ще казваме и ще чакаме прокуратурата

За никого не е тайна, че ГЕРБ имат информатори в МВР

Той запита дали българският прокурор е съдебен орган? Ние предоставихме правомощията на съда, но по социалистически си оставихме прокурора като посредник между разследващия орган и между съда. Ако един разследващ орган иска претърсвания и изземвания трябва да изпрати материали до разследващия прокурор. Всичко това е вредно и е за сметка на бързината и се създават излишни ангажименти за прокуратурата, изтъкна Рашков.

"Прокуратурата е разкрачена - с единия крак е в съдебната зала, а с другия крак е в съдебното производство", отсече Рашков.

Той е недоволен още, че само наблюдаващият прокурор може да се разпорежда със специалните разузнавателни средства. Посредничеството трябва да се махне, настоя Рашков. Той предлага да се съкрати процедурата и разстоянието между разследващия орган, който събира доказателствените материали и съдията, който разрешава прилагането на специалните разузнавателни средства.

Той посочи още, че прокурорът у нас никога не събира доказателства. В момента монополът върху разследването е предоставен на един държавен орган. Когато този държавен орган по една или друга причина не спазва закона, може и блокира по политически пристрастия разследващата дейност в държавата, изтъкна Бойко Рашков.

"Колегите около мен, които познават много добре проекта за промени в НПК и смея да твърдя, че съм обсъждал проекта с доста известни адвокатски къщи, с колеги от съдийското и прокурорското съсловие, които възприемат промените", каза силовият министър. Рашков настоя да се даде възможност на разследващите органи да си свършат работата.

Проектът не цели да се дистанцира прокуратурата от разследването, увери вътрешният министър. Ние не откриваме топлата вода, а искаме да въведем положителната практика, която би улеснила работата на следващите органи. Това би било полезно за прокурорите и за разследващите, смята вътрешният министър.