Ще разследваме, ще оповестяваме какво сме събрали и след това ще се чака отговор от прокуратурата какво е направила. Обществото е длъжно да знае. Именно това е била целта на акцията на ГДНП и мотивировката за неотложност с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков в студиото на Нова телевизия. Иначе разследвания потъват в прокуратурата и за тях не се чува нищо. Не се чува нищо, защото прокуратурата с особено внимание следи за интересите на бивши управляващи, заяви Рашков. "Ние нямаме абсолютно никаква обратна информация, а и обществото, какво прави прокуратурата по тези сигнали".

"При един друг ръководител на националната прокуратурата, това разследване щеше да бъде увенчано от обвинителни актове. Но сега - ние ще разследваме, ще ги оповестяваме публично и след това ще ги изпращаме в прокуратурата. Да видим тя какво ще оповести."

Иначе стана ясно, че за Бойко Рашков не е тайна, че ГЕРБ имат информатори в МВР. Не е и тайна, че ние разследване, но "въпросът е страхуват ли се от това, което се събира в МВР."

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС

Като примери той посочи както данните от две разследвания за източване на пари за строителството на АМ Хемус, така и за Националната детска болница. По тези две разследвания са разпитани двама бивши министри, двама поне още бивши министри трябва да бъдат разпитани, а Бойко Рашков изброи имената на Ананиев, Ангелов, Нанков и Аврамова. Какво обаче ще се случи, зависи от действията на главния прокурор и дали той ще поиска имунитети. Във всеки случай би било редно и да се даде поне отговор и ако според главния прокурор, доказателствата не са достатъчно за искане за сваляне на имунитет.

Има обаче и други - десетки и стотици случаи, които са потънали в прокуратурата, увери Бойко Рашков.

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов

Във всеки случай Бойко Рашков е убеден, че ГДНП не е извършила нито едно незаконосъобразно действие. Незаконосъобразно е обаче изчитането на свидетелски показания публично, както това е направено от прокуратурата в петък вечерта.

Бойко Рашков не каза дали разследването се преплита с такова на Европейската прокуратурата - очаква да получи още информация в следващите няколко дни.

Рашков постави акцент върху това, че Васил Божков още не е разпитан и то нито веднъж по всички обвинения. Няма никакви законови пречки това да бъде направено, дори и сега - има специален раздел, който регламентира детайлно това - в главата за особените производства, препоръча Бойко Рашков на прокуратурата.

Нужно е прокуратурата да отговори и на въпроса не само за рекета, но и за това дали действията на високопоставените членове на кабинета са имали продължение и подплатяване на законодателно ниво. Именно тук се намесва името на Менда Стоянова, но нейния арест не е бил планиран през изминалата операция. Включването на името й е обикновена грешка, която не е съзнателна.

"Само тези отговори ще дадат яснота дали Васил Божков, който се крие в Дубай, има основания."

На въпрос ще бъде ли разпитван още Борисов, Бойко Рашков заяви, че това зависи от прокуратурата. "Ние щяхме да продължим да събираме доказателства, ако не бяхме брутално спрени от прокуратурата." Иначе се позова на думите на Осман Октай, че арестът на Борисов е закъснял с две години. Бойко Рашков отказа да коментира думите на Борисов, че ако бъде арестуван, ще го канонизират. "Не искам да коментирам, изглежда ми безкрайно глупаво."

Рашков може да потопи кабинета, предупреждава Андрей Райчев

Рашков може да потопи кабинета, предупреждава Андрей Райчев

Коалиционните партньори са разочаровани, че не са предупредени