Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус". Това каза пред БНР Бойко Рашков, действащ министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото правителство. Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление, поясни Рашков.

Имам сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата това лице и получило джип като награда. Установено е лицето. Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край... Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи.

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Разследващи искали по-леко обвинение за Колев в замяна на показанията му

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума. Към онзи период - миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми.

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Той се надява, че ще постигне необходимите резултати

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев. Той е заподозрян, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".