Прокурори от Софийска градска прокуратура съобщиха, че им е указан натиск във връзка с наблюдавано от тях досъдебно производство за изпиране на пари с висок обществен интерес. Става въпрос за делото по аферата "Хемус" стана ясно от изявлението на прокуратурата на брифинг рано в неделя.

Натискът е оказан от директора на ГДБОП Калин Стоянов.

"Искаме да информираме обществеността за безпрецедентния натиск, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за АМ "Хемус", заяви говорителят на СГП Десислава Петрова.

Разследването се води под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП.

Десислава Петрова припомни основни действия по разследването за парите за строителство на АМ "Хемуси", за които Бойко Рашков коментира, че са изнесени със сакове и чували. Припомняме, че вчера служебният вътрешен министър и при номинацията си за редовен такъв в следващото правителство обеща още разкрития по аферата АМ "Хемус" с последствия и за състава на парламентарните групи в 47-то Народно събрание.

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Той се надява, че ще постигне необходимите резултати

На 6 декември беше повдигнато обвинение на футболния съдия Борислав Колев, задържан бе 72 часа. На 9 декември е внесено искане за постоянен арест, като обаче е взета мярка "домашен арест".

Петрова разказа, че "непосредствено след внасянето на искането за постоянен арест, на 9 декември, в СГП е проведена среща между двама от наблюдаващите прокурори, разследващите органи и оперативни работници.

На тази среща наблюдаващите прокурори устно са осведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото в присъствието на наблюдаващ прокурор. В петък в СГП е постъпило искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в ГДБОП за събота и неделя за разпит. Разпореждане е издадено от наблюдаващите прокурори.

Натискът се изразява в това задържаният по аферата с парите за "Хемус" Колев да получи по-леко обвинение в замяна на показанията си.

Ог ГДБОП поставили условие към наблюдаващия прокурор да не се протестира мярката му за неотклонение, обвиняемият да се освободи, да му бъде разрешено от прокурора да пътува в чужбина", каза говорителят на Софийската градска прокуратура. Прокурорите отказали.

По думите на Петрова разследващите приели като заплаха думите на шефа на ГДБОП, че заради отказа им разследването ще се провали и на тях ще се търси отговорност.

Вчера, на 11.12.2021 г., Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 289, ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК за извършен опит за склоняване на прокурори от Софийска градска прокуратура да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването, уточни административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

Говорителят на СГП подчерта, че наблюдаващите прокурори са шокирани от случилото се и особено от съвпадението на исканията на защитата и на директора на ГДБОП за хода на разследването. "Конкретно единият от наблюдаващите прокурори, който е със стаж около 20 години, сподели, че е виждала какво ли не, но подобен натиск никога, от никого и по никакъв повод не ѝ е бил оказван", изтъкна още Десислава Петрова.

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Лицето на върха на пирамидата е установено, но не е задържано

Припомняме и че това не е първият случай на конфронтация между прокуратурата и разследващите. През октомври месец Окръжна прокуратура Стара Загора се самосезира и образува производство за разгласяване на информация, която представлява следствена тайна и е изнесена без разрешение на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за информацията, която бе разгласена от МВР по операцията им по залавянето на тримата чужди граждани, които са осъществявали шпионаж в "Арсенал" - Казанлък.