Трима чужди граждани - руснак и двама литовци, са задържани на ГКПП "Кулата", след сигнал и започнало разследване за липси от "Арсенал" АД - Казанлък.

Сигналът от предприятието е подаден на 3 октомври, когато е започнала и специализираната операция. Сигналът е за установена липса на конкретни изделия, както и на документи за тях - информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

При разпита на свидетели се установява, че в завода със сключени трудови договори са работили задържаните граждани - 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка - на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа.

Справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. Тогава е била уведомена Гранична полиция.

На 05.10.2021 г. тримата чужденци и автомобилите им, с които са се придвижвали, били засечени на ГКПП "Кулата". Тогава са и задържани.

В автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с образуването досъдебното производство.

Тримата предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и да бъдат привлечени за обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура - Стара Загора.

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Българите да се гордеят с българските служби за сигурност

Припомняме, единственият по-голям такъв случай, за който властите обявиха като разкрит, касаеше група от български граждани, някои от които на високи постове в Министерство на отбраната, работили в полза на Руската федерация. Самата група е била ръководена от бивш шеф на Военно разузнаване. Залавянето на групата стана през март месец тази година и случаят влезе в оборот на предизборната кампания. Няма информация до къде е стигнало разследването, но не е влязло все още в съдебна фаза. 

Елена Поптодорова пита за другите взривове у нас в последното десетилетие

Елена Поптодорова пита за другите взривове у нас в последното десетилетие

Реакцията на българските власти остава уклончива и свенлива

След като през април месец Чехия разкри, че инцидент с двама загинали от 2014 г. във военен завод, е саботаж от страна на ГРУ с разкрития се включи и българската прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че са открили връзка между взривове в България и опитите за отравяне на Емилиан Гебрев и още двама души, сходство е установено при четири от тях в периода от 2011 до 2020 г. Разследванията са размразени, но и по тях няма информация за развитието им.

В края на август тази година стана инцидент в завод "Арсенал", при който загина един работник.