Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ "Хемус", накрая стигат до един обикновен човек. Това заяви пред bTV зам.- шефът на ГДБОП Любомир Николов.

Той обясни, че разследването е стигнало до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което вече е установено.

Николов обясни, че става въпрос за човек без политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и който няма никаква строителна дейност. Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари, поясни той.

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували
Обновена

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували

Само от неплатено ДДС държавата е ощетена с 20 милиона лева

Николов посочи, че "обикновеният човек" на върха на пирамидата не е бил задържан до момента.

Относно банката той заяви, че тя е установена по категоричен начин, но за момента ще бъде запазена в тайна. Николов обясни, че е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

"При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение", рязясни зам.-шефът на ГДБОП и допълни, че при подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 000 лева. Тези такси обаче не са били изплатени.

Прокуратурата за "Хемус": Не сме получили заповеди за арест, а и доказателства

Прокуратурата за "Хемус": Не сме получили заповеди за арест, а и доказателства

Служители на ГДБОП са извършили 23 обиска

"Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани - включително и пред съдия, и освободени. Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари", каза още той.

Николов категорично отрече да става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори и обясни, че замесените лица са били наблюдавани в продължение на месец - месец и половина.

"Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи", посочи той, но увери, че унищожението на документите е спряно навреме.

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

Бойко Рашков го призова да се легитимира