МВР започва самостоятелна проверка от предоставените им документи за АМ "Хемус" от служебният регионален министър Виолета Комитова. Проверката продължава и тя ще бъде завършена в най-бърз и кратък срок.

Това се закани служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг, посветен на проверката, която се извършва в "Автомагистрали" и АПИ. Стана ясно, че тези проверки са съсредоточени към АМ "Хемус".

МВР ще трябва да открие неизвестния строител на лотовете 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Защо не се легитимира кой строи тази магистрала? Не може ли да знаем кой я изгражда и кой я е построил, за да знаем да търсим отговорност от този човек или извършител, настоя служебният министър.

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

Снимките, заснети с дрон на терена за лот 4 и 5, ще се приобщят към документацията

Според него никой не знае кой работи на АМ "Хемус" и никой не казва кой строи там - това е за първи път в историята на България. По думите му тези, които строят без строителни книжа изпращат тежки машини в центъра на София.

За 6-7 години няма да имаме рози и цветя на АМ "Хемус", изтъкна Рашков. Според него отпуснатите пари на фирмата без поръчка цената е завишена 10 пъти. По думите му в Националната следствена служба топката се тупка и се чакат да минат изборите и давностният срок. Ние обаче няма да чакаме, закани се Бойко Рашков.

Той запита още дали има техника, която да работим на "Хемус" и която да е собственост на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов.

"Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на "Хемус", хем така и ще си плащаме за нейния ремонт след това", предупреди Рашков.

Нито един български гражданин не може да започне да слага две тухли без разрешение за строеж, а кой е позволил без разрешение за строеж да строи магистрала? Кой се поставя над законите в България, запита Рашков, като даде пример с инхаус поръчките, визирайки експремиера Бойко Борисов.

Рашков недоумява, че ГЕРБ искат отново да спечелят изборите, за да възобновят строителството, за да продължи кражбата. Според него има една пирамида, която строи магистралата на зелено. Данните, с които разполагаме от хода на проверките, сочат че са съставени десетки документи с невярно съдържание. За всеки един от тези документи МВР ще търси отговорност.

Комитова: Митът е, че всички строежи са спрени

Комитова: Митът е, че всички строежи са спрени

Тя заяви, че се изпълняват 341 обекта в пътната сфера

Има едно производство, проформа образувано в прокуратурата и Националната следствена служба, за което Рашков подозира, че няма да завърши. Подобни проверки и подобни разследвания ще засегнат интересите. Нашата прокуратура няма афинитет към разследване на бившите управляващи и бившият министър-председател, категоричен бе Рашков.

Всички материали от разследването ще бъдат предадени на прокуратурата, ще бъде обявена информацията пред обществото и Рашков ще очаква държавното обвинение да изпълни това, което изисква законът. Той иска да разбере дали прокуратурата ще предприеме законодателни действия спрямо хора от бившето редовно правителство.

Комитова търси едни платени 84 млн.лв. на АМ "Хемус"

Комитова търси едни платени 84 млн.лв. на АМ "Хемус"

Няма отчуждителни процедури за отсечката

Служебният министър Виолета Комитова попита каква сделка на живота се прави за АМ "Хемус".

Тя припомни данни: 1 млрд. лв са дадени на строителни фирми през 2020 година за строителството на магистралата и то за лотове без разрешение за строеж - 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Това са пари сложени на огромен риск и не е имало никаква спешност за даването им тази година, коментира Комитова.

За последната част от магистралата МРРБ се върнали в изходна позиция, сега се чертае ново трасе и сега започва ново геоложко проучване.

АМ "Хемус" била строителна илюзия, няма да е готова до 2024 г.

АМ "Хемус" била строителна илюзия, няма да е готова до 2024 г.

Държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия

Виолета Комитова повтори казваното и преди, че не е спирала строителството на "Хемус" и не приема такива обвинения. "Автомагистрали" ще прави ремонт на ремонтите, дупките и деформациите - това е състоянието по този строеж. Опитваме се да го канализираме, да става по правилата и да си извадим поуките от това, което се е случвало досега с цел да не се правят повече такива грешки, каза още Комитова.

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

УС на АПИ няма право да инструктира МС какви постановления да приема

Заместник-директорът на ГНДП Атанас Илков потвърди за получен в ГДНП сигнал, който касае АМ "Хемус", като в него се съдържали данни за извършени множество закононарушения в изграждането на магистралата. В проверката били установени нарушения: по повод цялостното изграждане на "Хемус" от лот 1 до 9 са сключени два инхаус договора, с които АПИ възлага израждането на магистралата от посочените лотовете.

Проверката установи, че от лот 4 до лот 9 няма издадено разрешително за строеж, не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе, като не са и приключили. Преведени са авансово едни огромни суми: за лот 4 са преведени 77 млн. лв. авансово, за лот 5 - 91 млн. лв., за лот 6 са преведени 101 млн. лв. За лотовете 7, 8 и 9 няма никакви строителни дейности, но има преведени суми в размер на 92 млн. лв.

Разпитани са над 150 души, собственици на земите. Проверката на ГДНП продължава за изясняване на детайлни подробности, които ще бъдат представени следващата седмица.

Близо 80 млн. лв. спестили "Автомагистрали" с платените аванси за АМ "Хемус"

Близо 80 млн. лв. спестили "Автомагистрали" с платените аванси за АМ "Хемус"

Чрез фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 на магистралата

Директорът на НАП Румен Спецов заяви, че по време на вчерашната проверка инспекторите от НАП са оказали съдействие в анализ на договорите на "Автомагистрали" с конкретните изпълнители, преглед на счетоводството на "Автомагистрали" и техните изпълнители и движението на парите от "Автомагистрали" към конкретните изпълнители. Спецов каза, че не може да каже повече за проверката. Целта пред НАП е била да установи дали всички финансови операции не източват фиска. Аналитичните дейности продължават към момента, като ще продължат в следващите седмици и месеци.

В два участъка на "Хемус" се строи незаконно, това означава и некачествено

В два участъка на "Хемус" се строи незаконно, това означава и некачествено

Три участъка на "Хемус" нямат нито ПУП, нито дори ОВОС, нямат разрешение за строеж и инвестиционни проекти

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков се надява тези, които ще управляват, да не си позволят да извършват нарушения и да не си позволят да се поставят над закона. В заключение по темата за строителството на АМ "Хемус" Рашков запита правова държава ли е България, когато някои си позволява под ранг на премиер да разпорежда, да се изгражда магистрала в страната без строителни книжа. Оттам следвали и други по-малки въпроси.

Той очаква нашите магистрали да струват многократно повече от предвиденото. Какъвто и строеж да се започне, никой не може да си позволява да разпорежда и да започне строителна дейност без разрешение за строеж, категоричен бе Рашков.