Сигнал до главния прокурор Иван Гешев е внесен от министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Сигналът се състои от 69 папки с документи и справки, които касаят действията на агенция "Пътна инфраструктура" по харчене на средства от държавния бюджет.

Приложени са и доклади към УС на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране - Постановление на Министерския съвет.

Според министрите, решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

Асен Василев: Три кашона с договори от АПИ на стойност 3 млрд. лв. отиват в прокуратурата

Асен Василев: Три кашона с договори от АПИ на стойност 3 млрд. лв. отиват в прокуратурата

В бюджета на Пътната агенция са отпуснати 370 млн. лв.

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. - за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП, пишат в сигнала си двамата министри.

Комитова, АПИ и "Автомагистрали" умуват от къде да вземат пари за ремонти

Комитова, АПИ и "Автомагистрали" умуват от къде да вземат пари за ремонти

Финансовият ресурс на "Автомагистрали" е на минимум

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

Комитова уволни и новия шеф на АПИ
Обновена

Комитова уволни и новия шеф на АПИ

Апостол Минчев е спрял всички строителни дейности на Пътната агенция