Близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Това бе съобщено на брифинг в Главна дирекция "Национална полиция" в която участие освен МВР взеха и шефовете на ДАНС, ГДБОП, НАП, ДНСК, регионалното министерство. На нея бяха предоставени подробности за започналата в сряда мащабна акция, свързана с установени нередности по строежа на аутобана.

В рамките на акцията са извършени обиски на 17 адреса в 4 области - София, Благоевград, Видин и Монтана, иззети са големи количества пари, документи, лаптопи, флаш памети и др. Разпитани са 200 души, а 14 от тях са задържани за срок от 24 часа.

Текущото разследване на службите касае само строителството на лот 5. През юни 2020 г. на фирма, избрана чрез инхаус процедура, т.е. без обществена поръчка, са преведени 84 милиона и 108 хиляди лева, при условие че към този момент все още е нямало дори разрешение за строеж. Парите били предназначени за купуване на материали и наем на механизация.

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

Снимките, заснети с дрон на терена за лот 4 и 5, ще се приобщят към документацията

Впоследствие, обясни главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, 60 милиона от тези пари се превеждат към специално създадени фирми-бушони, регистрирани дни преди това на социално слаби и криминално проявени лица. Тези мними собственици на свой ред дават пълномощни на трети лица, също от крими контингента. В крайна сметка парите се превеждат на финалната в схемата фирма-бушон, където се изтеглят в брой в "чували и сакове". "Целта на тези кухи фирми е да се прекъсне връзката между АПИ и крайните изпълнители", каза Тодоров. "Имаме пълното основание да смятаме, че по другите лотове схемата е аналогична, в това число са намесени и същите фирми и лица". Общо за лотове 7,8 и 9 са отпуснати 1 милиард и 150 милиона лева, при условие че няма извършена никаква работа, дори не е налично разрешение за строеж.

На разследващите е ясен и крайният получател на въпросните десетки милиони, но името му не може да бъде обявено все още, тъй като тече разследване.

Само от неплатено ДДС държавата е ощетена с 20 милиона лева, каза на свой ред шефът на НАП Румен Спецов. "Известни са лицата, известни фирмите, оттук-нататък предстои с колегите да уточним точният път на парите."

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

Бойко Рашков го призова да се легитимира

"През март 2020 г. за лот 5 дори не е бил издаден подробен устройствен план. Освен това в лотове 7 и 8 дори няма определено трасе, планираното такова, оказва се, трябва да бъде преместено. Но парите са дадени", добави заместник министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Питайте Бойко Борисов дали е знаел за тази схема", обърна се към медиите вътрешният министър Бойко Рашков. "Няма ги сега авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се, няма ги", добави той. И каза, че при него постъпила информация, че шефовете на големите фирми-бенефициенти на пари за строежа на "Хемус" готвили среща в Гърция, на която да се разберат за организация на протести с тежка техника в центъра на София.

"Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък? Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец? Както казах и предния път - строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов."

ГЕРБ: Служебният кабинет сложи кръст на "Хемус"

ГЕРБ: Служебният кабинет сложи кръст на "Хемус"

Нанков: Всеки един лев за магистрала "Хемус" е обезпечен с надлежните документи

Къде са отишли тези средства, попита Рашков. И сам отговори - "вече е ясно при кого, но за какво са били разходвани - не знаем. При всеки случай не и за строителството на АМ "Хемус".

Преди часове пък, съобщи шефът на силовото ведомство, се е срутил участък от 600 метра от АМ "Хемус" край Търговище, лично инспектиран наскоро от Борисов. "Сега се пита - кой ще плати ремонта? Пак ще го плати българският данъкоплатец."

Той не спести и критики към прокуратурата, която окачестви като "братска на ГЕРБ организация". Повод на това е изказването на Сийка Милева, че не е допустимо и МВР, и държавното обвинение да извършват разследване по едно и също нещо. Полицията и службите обаче разследвали съвсем друг състав на престъпление по НК, зави Рашков.

Комитова изненадана от арестите заради АМ "Хемус", тя не се занимавала с акции
Обновена

Комитова изненадана от арестите заради АМ "Хемус", тя не се занимавала с акции

МВР министърът не бил длъжен да я информира за операцията