АМ "Хемус" се строи, проверяват са само незаконните дейности по участъци 4 и 5. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова по повод арестите и обиските във фирми, ангажирани със строителството на магистралата, съобщава bTV.

Тя обаче призна, че не е запозната със самата акция. Изненадана съм даже, не съм очаквала, коментира министърката и допълни, че всеки има право да проверява в тази държава.

По нейни думи НАП, "Икономическа полиция" и други структури се занимават с това. Самата Комитова се занимавала със строежите.

10 задържани за строителството на АМ „Хемус“
Обновена

10 задържани за строителството на АМ „Хемус“

ГДБОП извършва обиски в различни места на страната

Тя подчерта, че вътрешният министър няма задължения да я информира как се развива специализираната операция.

Комитова увери и че подготовката на зимното почистване върви по график и са взети всички мерки.

Няма никакъв риск, освен ако някоя фирма не реши да ни бойкотира по политически причини, подчерта тя.

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

И МВР търси неизвестния строител на АМ "Хемус"

Бойко Рашков го призова да се легитимира

Припомняме, преди дни МВР министърът обяви на брифинг, че за някои участъци никой не знае кой работи. "Ние за първи път в историята на България имаме изграждане на национален обект с неизвестен извършител! За първи път!", пошегува се тогава Рашков.

Той дори посочи, че част от авансово платените средства без обществена поръчка за "Хемус" са пренасочени към купуване на избиратели.

Днес Комитова откри нов мост над река Бели Осъм в Троян, заедно с който е осигурена и пътна връзка за Троянския манастир и село Орешак.

По време на символичната церемония министърката обърна внимание на извървения дълъг път докато се стигне до откриването обекта - от ноември 2017 г., когато АПИ е стартирала процедурите за избор на проектант, строител и строителен надзор, до ноември 2021 г. Тя посочи, че е имало политическа воля от страна на предишното правителство и кмета на Троян Донка Михайлова проектът да се реализира и допълни, че строителството изисква време, усилия и воля.

Новото съоръжение е с дължина 43,2 метра. Рехабилитирани са и 100 метра от съществуващия път II-35 Троян - Ловеч. Отсечката е при входа на Троян и съвпада с улиците "Васил Левски" и "Крайречна" в града. Изпълнител е "ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА" ООД.

Инвестицията в изграждането на съоръжението е 2,3 млн. лв., като средствата са осигурени от бюджета на АПИ.