Съдът пусна под домашен арест футболния съдия Борислав Колев, арестуван за аферата "Хемус" и обвинен за пране на пари, съобщава bTV.

Според разследването именно той е крайният получател на 60-те милиона лева, отпуснати авансово за строежа на лот 5 на автомагистралата.

На името на Колев са регистрирани две фирми. Негови съседи твърдят, че той не е демонстрирал висок стандарт на живот.

От прокуратурата съобщиха, че доказателствата до момента са, че е Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус". Той е набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, а в последствие лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили от сметки на дружествата парични суми, които впоследствие му ги предоставяли. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Колев е получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки).

Задържаха човека, изнесъл парите за "Хемус" в сакове и чували

Задържаха човека, изнесъл парите за "Хемус" в сакове и чували

Спрямо 42-годишния мъж е повдигнато обвинение за пране на пари

Припомняме, Българският футболен съюз прекрати правата на Колев, който е международен съдия по футзал, до приключване на процесуално-следствените действия.

Той беше задържан на 7 декември от ГДБОП в София.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Лицето на върха на пирамидата е установено, но не е задържано

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Софийски апелативен съд. В прессъобщението на прокуратурата не се посочва обаче дали ще обжалват това решение.

Разследването по случая продължава. Наблюдаващите прокурори са дали указания, които предстои да бъдат изпълнени от ГДБОП.