Между 30-40% от парите, предоставени авансово на фирмите, които са се представили за строители на магистрали, са насочвани към една политическа партия. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита си в Софийска градска прокуратура.

Това е политическата партия ГЕРБ, натърти той.

Рашков каза, че за схемата са ползвани кухи фирми, регистрирани на малоимотни лица.

"Нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако се задълбоча, тази информация ще бъде цялата към Борисов. Нищо чудно в един момент Борисов да стане мишена на самата прокуратура", заяви Бойко Рашков. 

Бойко Рашков е на разпит за аферата "Хемус"

Бойко Рашков е на разпит за аферата "Хемус"

Причината - интервю на вътрешния министър

Запитан дали е казал конкретни имена на личности от тази партия, министърът отговори отрицателно. "Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача - те да докажат, че тези пари окончателно са били получени от представител на тази политическа партия. За мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. Това не са събития, започнали само през 2020 г., а няколко години по-рано", каза Рашков.

Данните, с които се разполага, са от 2018-20 г. до началото на миналата година.

Той уточни, че става дума само за лот 5, по който се занимава главно прокуратурата, но не се обръща внимание на няколко други материала, които са били предмет на проверка в друга тяхна служба (на МВР - б.р.), приключени са и са изпратени на прокуратурата със становище да започне наказатално досъдебно производство.

От началото на декември до днес нямаме отговор от прокуратурата дали и какво е решението й, каза Рашков.

По думите му когато е започнало гледането на материалите по лот 5 и бяха задържани повече от 10 души, е имало достатъчно материали, въз основа на които една сериозно гледаща прокуратура щеше да внесе поне няколко предложения пред някой съд за вземане на мярка "задържане под стража". "Избягаха с "аргумента", че нямало доказателств.

Те не ги бяха дори прочели. Ние загубихме минимум 15-20 дни, каза вътрешният министър без да довърши изречението си.

Прокуратурата призова Бойко Рашков на разпит по делото "Хемус"

Прокуратурата призова Бойко Рашков на разпит по делото "Хемус"

Вътрешният министър е длъжен да се яви, за да изпълни законово задължение по НПК

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев. Той е заподозрян, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".

На 6 декември беше повдигнато обвинение на футболния съдия Борислав Колев, задържан бе 72 часа. На 9 декември беше внесено искане за постоянен арест, като обаче е взета мярка "домашен арест". Впоследствие Колев беше върнат зад решетките.

На 12 декември прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус".

На същия ден Иван Гешев заяви, че срещу прокуратурата се води война.

На 21 декември Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала "Хемус". Определението бе постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "домашен арест".