Софийската градска прокуратура призова на разпит пред наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" вътрешния министър Бойко Рашков. Това съобщи на брифинг в Съдебната палата Десислава Петрова, говорител на СГП. Тя цитира интервю на министъра по БНР, от което става ясно, че той има информация по делото.

"От казаното от Рашков следва, че вътрешният министър разполага с информация за начина на трансфериране на средствата и за крайните получатели, макар такава да не е докладвана от ГДБОП в СГП", обясни тя.

По думите й обстоятелствата са важни за разследването, затова Бойко Рашков се явява основен свидетел, който може да спомогне за установяване на обективната истина. Той ще бъде призован по установения по закона ред в качеството на свидетел пред наблюдаващите прокурори, за да каже каква информация му е известна за трансфера на паричните средства, кога му е станала известна и всички други обстоятелства, които са му известни и които имат значение за делото, и това ще спомогне, за да се постигне осъдителна присъда.

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Позиция на СГП, която публикуваме по-долу без редакция

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели да се призове вътрешният министър и да се яви пред тях в качеството си на свидетел. "В случай че Бойко Рашков посочи конкретни физически лица и търговски дружества, СГП ще извърши всички възможни действия - разпити, претърсвания, изземвания, за които има данни, че са придобити по престъпен начин. А при събиране на доказателства за други лица, и те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми", каза Десислава Петрова.

От своя страна Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор и прокурор в СГП, обясни, че явяването на Бойко Рашков произтича от българската Конституция и НК. Уверени сме, че като преподавател по право е запознат с тях, в този смисъл всеки български гражданин е длъжен, в случай че са му известни факти, да съдейства на органите на разследването с цел показване на престъпната дейност, добави той.

Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София, също поясни, че Рашков ще бъде призован по законовия ред, за да изпълни законово задължение по НПК. Той не допуска, че вътрешният министър няма да желае да дойде на разпит, "защото, ако има информация, която би могла да доведе до повдигане на обвинения на по широк кръг лица, той е длъжен".

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС

В СГП се наблюдава и друго досъдебно производство за данъчно престъпление по делото "Хемус", каза още Десислава Петрова.

До момента са извършени множество действия по събиране на доказателства от наблюдаващите прокурори, установени са важни обстоятелства, свързани с движение на паричните средства, докладва тя. По думите й е интересен фактът, че такива не са били установени от органите на МВР, независимо че им е възложено разследването от месеци. В рамките на разпитите обвиняемият три пъти е отказал да даде обяснение пред МВР и ГДБОП, а пред наблюдаващите прокурори е изказал съмнения за работата на служители на ГДБОП, каза Петрова.

Тя поясни, че на разпит на 21 декември в сградата на СГП и в присъствието на защитник е дал обстойни обяснения и посочил търговски дружества, лица и места, които имат отношение към престъплението. Поискал прекратяване на досъдебното производство и заявил, че не се признава за виновен. На следващия ден - 22 декември, наблюдаващите прокурори разпитали обвиняемия в присъствието на неговия защитник и пред съдия с оглед закрепване на обяснението, където потвърдил казаното.

СГП е длъжна да разясни, че органите на МВР не са предоставили никаква информация относно движението на паричните средства, включително къде са трансферирани след преминаването им във фирмите бушони, както и данни за лица, които могат да са краен получател на паричните средства, посочи още Десислава Петрова. Тя е категорична, че от наблюдаващите прокурори са извършени и други действия за намиране на доказателства, включително и за обвиняемия, който е дал частични обяснения за място, където е оставил инкриминираните средства. В момента делото е в Апелативната прокуратура.

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев. Той е заподозрян, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".

На 6 декември беше повдигнато обвинение на футболния съдия Борислав Колев, задържан бе 72 часа. На 9 декември беше внесено искане за постоянен арест, като обаче е взета мярка "домашен арест". Впоследствие Колев беше върнат зад решетките.

На 12 декември прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус".

На същия ден Иван Гешев заяви, че срещу прокуратурата се води война.

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Бойко Рашков продължава с разкритията за „Хемус“

Той се надява, че ще постигне необходимите резултати