ГЕРБ трябва да се върне към здравия консерватизъм. Коледа си е Коледа, а не весели зимни празници, както казват в Брюксел. А експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов желае ясна програма на партията си и работа с актива - "хората да знаят защо са от ГЕРБ - заради първо, второ трето." Констатацията си, че ГЕРБ е започнал на губи облика си на центристко-дясна партия Борисов прави в пространно интервю за 24 часа на фона на "скриването" си от медиите в последния месец. Това той обяснява с "трябва да говориш, когато има какво да кажеш. Или когато обществото има нужда да чуе дадено мнение."

Равносметката на Борисов за изборната година: първите избори били спечелени, вторите - бяхме наравно, а третите ги загубили с под 3% при условията на тотална репресия от страна на МВР - при такива условия друга партия би изчезнала. Иначе желанието на обществото от нови лица Борисов оценява като естествено и дори изборните манипулации, каквито той е убеден, че е имало, не биха могли да обърнат резултата.

На въпрос дали се опасява, че от разследването по аферата с парите за АМ "Хемус" може да изскочи политик от ГЕРБ, Борисов заявява: Ако някой кошаревски свидетел искат да измислят, може да хвърли бомба. Но на следващия ден трябва да кажат, че на еди-коя си дата този и този човек е направил това и това."

На въпрос дали се притеснява, че Бойко Рашков някой ден ще го арестува в Банкя, Борисов отговаря: "Като направи това, в ГЕРБ ще ми сложат портрета на стената и ще ме канонизират. Ако това е целта, добре дошъл."

Керемедчиев: Думите на Янев за НАТО не кореспондират с реалността

Керемедчиев: Думите на Янев за НАТО не кореспондират с реалността

Изказването е изцяло за вътрешна употреба

За разследването за пачките и кюлчетата, експремиерът заяви, че се радва на проверката, защото ще се стигне до истината, а самият той вече има големи подозрения кой го е направил и ще го докаже. "Никога не съм разчитал нито на прокуратурата, нито на когото и да било и винаги съм смятал, че трябва да бъда еднакво и равно отдалечен." Борисов отрича и ГЕРБ някога да е имал "свой хора в прокуратурата" и е възмутен от заявките на Кирил Петков за политическа намеса в съдебната система и по-специално в държавното обвинение и КПКОНПИ. "Ако превземат и това, то ще стане диктатура", предупреждава Борисов.

Борисов се противопоставя и на "изчегъртването на ГЕРБ" и специално по темата за службите - "Вярвате ли, че толкова изчегъртаха, че няма един човек останал, на когото да се обадя. До кокал изчегъртаха", жалва се Борисов, но е и възмутен, че сменените шефове на служби, примерно ДАНС, са оставени на улицата, "изхвърлиха ги като кучета", а в случая има и опасност те да станат агенти на чужди държави и да им платят за информацията, с която разполагат.

"И затова ми е интересно как тези момичета и момчета, които заплати взимаха от нас, сега действат с толкова злоба. Още повече че по никакъв начин не ги провокирахме."

А ролята на Бойко Рашков експремиерът сравнява също със съдия на футболен мач. "Може да ти го направи по-тежък и това прави той. Това рано или късно ще се обърне срещу тях. Имахме такъв министър на вътрешните работи и това настрои в крайна сметка много хора срещу нас", заявява Борисов с препратка с бившата си дясна ръка в продължение на години Цветан Цветанов.

Борисов обаче отхвърля възможност да се оттегли от лидерското място в партията, докато дойде не дойде "по-опитен и по-знаещ и можещ от мен в тази сфера... Има ли такъв, има ли нужда, веднага ще го направя. Аз дори и в държавата не виждам..." Иначе ГЕРБ се изчистила от тези, които се били присламчили заради облагите от властта и в момента останали "само изчегъртаните". Идвали и много млади хора, а са били наети обучители за тях, които не харесвали ГЕРБ.

Иначе Борисов е доволен, че ПП са спечелили само с 3%, а ГЕРБ трябва много да се променя - трябва да се подмени поколението. Иначе и в момента ГЕРБ нямат алтернатива и с "тях ще се състезаваме", обяснява Борисов.

Също така по думите на Борисов е нормално всички партии да се настроят срещу дългогодишния победител и дава пример с най-добрия цесекар Христо Стоичков, който е най-много мразен на стадиона от левскарите. От другата страна бил Сираков.

Иначе Борисов е убеден, че и съдбата на ПП ще бъде като тяхната на ГЕРБ и преди на Иван Костов - и следващите ще твърдят същото, че все България остава най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС. "Защото това лутане - Костов подредил държавата, айде съборихме го, дойде царят, гради и той някак си, айде съборихме го. После и аз. Хубави или лоши, но всичко беше нагоре, а само инфлацията нула. Айде сега и нас ни събориха. Съдбата на тези хора ще бъде същата. Въпросът е кога."

В интервюто си Борисов засяга темите за цената на тока, вноса на природен газ от Азербайджан, интерконектора с Гърция, за мерките на правителството и дава оценка на служебните правителства като "в пъти по-слаби" от редовния кабинет. Като грешка той определя мораториума върху вдигането на цените, наложен от НС, тъй като в този вид той само отлага проблема на държавата за 1 април. Борисов е уверен, че ако той е бил премиер през изминалите месеци токът е нямало да се вдигне като цена или ако това стане е щяло да бъде със стотинки. Също така, ако правителство на ГЕРБ начело с него било останало на власт до август месец тази година 70% от българите биха били ваксинирани. Експремиерът се обявява категорично срещу ваксинирането на деца и поставя под съмнение безопасността на ваксините. "Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни." По думите на Борисов е още рано да се прилагат тези ваксини, а и след 2-3 месеца не би било късно.

Борисов напада и изказването на Стефан Янев за увеличаването на натовските контингенти в България, припомняйки обаче и своето изказване, че иска в Черно море да има газопроводи, туризъм, платноходки. Не може обаче да има отстъпление по темата за Украйна и да се предизвиква разнобой с Алианса. "Ние сме в НАТО и съгласно плановете на НАТО ясно и точно имаме своите ангажименти и трябва да ги изпълняваме." Янев обаче не може да се изказва така и като военен министър, а иначе Борисов чува в думите му не него, а Румен Радев.

Борисов е убеден, че е можел да стане президент още когато е бил главен секретар и да се изправи срещу Георги Първанов. "И какво? Вози ме мерцедесът, вила "Калина" с плувните басейни и киностудиата, първата дама обикаля. Но аз съм се родил, живея си и ще си умра в Банкя. Някакви измишльотини за къщи в Барселона, напред-назад, всичко замина."

Важно е обаче, че основният опонент на Борисов през изминалите четири години не е разбрал какво е казал народа на тези избори: "Каза ни, че без Радев не може. Но и Борисов не го чегъртайте, ГЕРБ е стабилна, евро-атлантическа партия, ползвайте я. 3 пъти народът даваше стотици хиляди гласове за ГЕРБ по техните правила, в най-тежките условия за нас. Вчера ми дали една комисия на партия с 24%. А на ДБ - четири комисии..."