Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и други членове на партията са задържани при спецоперация на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Действията продължават. Това потвърдиха от пресцентъра на МВР.

Мащабната операция на ГДНП е по 120 случая на злоупотреби с евросредства.

Извършват се обиски на различни адреси.

Стана ясно след дълги спекулации, че Борисов е бил отведен в Главна дирекция "Национална полиция", като полицейското присъствие пред сградата е засилено. Пред сградата са се събрали много хора, които скандират "Оставка" и обвиняват властите в репресии.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов призова симпатизантите на ГЕРБ утре в 9 часа да се съберат на мирен протест пред сградата на Министерски съвет. Всички наши европейски партньори вече са информирани - казали сме на шефа на ЕНП Манфред Вебер, на Антонио Лопес, на Доналд Туск, съобщи той.

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши

Задържани са още бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившият шеф на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

По информация от разследването, в дома на Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България, допълва "Нова".

Говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова e потвърдила за NOVA новината за текущата акция. "Статусът на премиера във Facebook изразява позицията, която той заема от първия ден на управлението", коментира Бориславова.

Според информация на "24 часа", от ГЕРБ също са потвърдили новината за проверката, но не и за ареста.

Снимка 567181

Източник: БГНЕС

Полиция е влязла и в офиси и жилища на представители на едрия бизнес.

Няма никой над закона!. Това написа във "Фейсбук" преди минути премиерът Кирил Петков.

Арнаудова и Менда Стоянова обаче твърдят, че са си у дома, съобщи Bulgaria on air.

Стоянова коментира в телефонен разговор за БНТ, че е шокирана от случващото се тази вечер. По думите ѝ, тя се намира в дома си и е научила от телевизията за всичко. Тя няма обяснение защо е замесено името ѝ, тъй като няма никаква връзка с еврофондове и европроекти.

Снимка 567188

Източник: БГНЕС

Пред bTV зам.-председателите Даниел Митов и Томислав Дончев опровергаха официалната информация на МВР, като заявиха, че проверка има, но няма арести. Борисов си е вкъщи, твърдят те.

От ръководството на ГЕРБ се събраха пред къщата на Борисов, за да искат обяснение за акцията, която определят като "политическа". Заканват се и за протести.

Според депутата Десислава Атанасова, акцията е започнала в 20 часа, което само по себе си тя намира за смущаващо. Такива действия трябва да се извършват в светлата част на денонощието. По думите ѝ, лицата, които участват в акцията тази вечер, дори не са се представители.

Снимка 567182

Източник: БГНЕС

Адвокатът на Борисов Менко Менков твърди, че не е бил допуснат веднага до клиента си. Акцията е била проведена от 10 служители на МВР. Около 2 часа е продължило претърсването, но не е ясно какво точно е било иззето. Според bTV, Борисов е бил отведен от тях и задържан за 24 часа, но официална информация за другите лица от ГЕРБ няма.

Прокуратурата до момента не е уведомена официално за такава проверка. Разбрахме от медиите. Не може да се говори, че прокуратурата в случая е изолирана. Срокът за уведомяване е 24 часа. Обърнете се към Европейската прокуратура, тъй като става въпрос за евросредства. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Опитват се да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда... Много трудна задача за управляващите, защото заповедта за арест все пак изисква да се състави изречение с подлог и сказуемо... Но пък чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, ние в НАТО ли сме, или не, цените на тока, горивата, олиото и т.н. В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!

Това написа във "Фейсбук" депутатът Любен Дилов - син.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира случилото се във "Фейсбук" с цитат от "Индже" на Йордан Йовков: "Много майки съм разплакал...дойде и моят ред". 

Задържаха Бойко Борисов два дни преди идването на американския министър на отбраната, който ще иска от България да предостави оръжия на Украйна. Случайно, разбира се. Тепърва предстои да разберем какво точно се случва, има ли арестувани, задържани или Борисов и групата му са просто проверявани в момента. Едно е ясно обаче. Такава акция българският народ очакваше от години. За да му я доставят точно сега, очевидно господарите на държавата ни са изпаднали в доста трудно състояние. И ще се опитват всячески да спечелят доверието на българите. Това написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Напълно е възможно Борисов да остане в ареста и след тези 24 часа. На мен ми направи впечатление, че Рашков изчезна в последните седмици. Аз лично предположих, че работи и се оказах прав. За краткото ми време в двата парламента установих, че държавната администрация, включително МВР и ДАНС, могат да работят, особено ако ги натиснеш". Това заяви адвокат Николай Хаджигенов за NOVA.

Повече изявления тази нощ не се очакват.

Изключително висока активност от български граждани, организации и институции отчита Европейската прокуратура. До момента са образувани 120 производства по сигнали за злоупотреба с европейски средства.

Това съобщи вчера на брифинг в Министерски съвет след срещата си с министър-председателят Кирил Петков европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Това е второто посещение на европейския обвинител номер едно у нас, като Кьовеши бе в България през юни миналата година. Тогава причината за визитата бяха назначенията на делегирани прокурори от България към европейската прокуратура. Сега тя е у нас по покана на министър-председателят Кирил Петков, като основните точки са борбата с корупцията и реформата на съдебната система.

"Благодаря на българските граждани за доверието им в европейската прокуратура. Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения с европейски средства. Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши. И влезе в детайли - образуваните производства са 120, свързани най-вече със злоупотреба със земеделски субсидии, ковид фондове, европари в сферата на строителството и др. Официален доклад за тези сигнали ще бъде публикуван в края на тази или началото на другата седмица.

В редица чужди информационни агенции, сред които "Ройтерс", МКД, Анадолската агенция и други вече се появиха информации за операцията. Те уточняват, че Борисов е бил на власт повече от десетилетие.