Изключително висока активност от български граждани, организации и институции отчита Европейската прокуратура. До момента са образувани 120 производства по сигнали за злоупотреба с европейски средства. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет след срещата си с министър-председателят Кирил Петков европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Това е второто посещение на европейския обвинител номер едно у нас, като Кьовеши бе в България през юни миналата година. Тогава причината за визитата бяха назначенията на делегирани прокурори от България към европейската прокуратура. Сега тя е у нас по покана на министър-председателят Кирил Петков, като основните точки са борбата с корупцията и реформата на съдебната система. В четвъртък Кьовеши ще проведе срещи с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и с главния прокурор Иван Гешев.

"Благодаря на българските граждани за доверието им в европейската прокуратура. Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения с европейски средства. Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши. И влезе в детайли - образуваните производства са 120, свързани най-вече със злоупотреба със земеделски субсидии, ковид фондове, европари в сферата на строителството и др. Официален доклад за тези сигнали ще бъде публикуван в края на тази или началото на другата седмица.

Лаура Кьовеши специално изтъкна "решителността и лидерския подход" на премиера Петков да се бори с корупцията. "Споделяме еднакъв приоритет, говорим на един език. Това е само началото. От първата ми визита в България установихме няколко канала, по които могат да се подават сигнали. Това, че Министерския съвет може да подава сигнали към Европейската прокуратура е силен сигнал за ангажираност на най-високо ниво." Европейския главен прокурор приветства и идеята на новата власт да създаде специално звено, което да работи с европейската прокуратура.

На свой ред премиерът Петков изрази голяма удовлетвореност от проведения разговор. "Разговорът бе в много конструктивен дух и с общата амбиция, че при нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани с евро фондове, ще работим заедно, за да сме сигурни, че България не е място за такива престъпления." И изрази воля правителството и европейската прокуратура да работят в силен синхрон за разкриване на подобен род нарушения.

Йорданова няма да говори с Кьовеши за оставката на Гешев

Йорданова няма да говори с Кьовеши за оставката на Гешев

Въпросът за търсене на отговорност от главния прокурор е извън компетенциите на европейската прокуратура