Прокуратурата поискала целия запис от камерите на Министерски съвет. Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Сандански. Записите са били поискани с документ от НСО. Резолирано е спешно да се издадат записи от всичките камери, от всички входове.

Това е станало след като Министерски съвет е станал точка за сигнали към Европейската прокуратура. "Те знаят вече, че за разлика от случвалото се до сега, сигналите вече отиват директно при г-жа Кьоавеши, когато са свързани с еврофондовете", каза още министър-председателят.

Това е истинското безобразие, това е опит да се сплашат хората да не подават сигнали, коментира Петков.

Според него прокуратурата е станала дори вече "репресивен орган", за да не се променят нещата. "Но, те ще се променят", отсече Кирил Петков.

СГП призовава Петков за повторен разпит за изнудването на Божков

СГП призовава Петков за повторен разпит за изнудването на Божков

Разпитът е предвиден за понеделник, като има и две резервни дати

По другата тема от деня - спецоперацията, която търси руските шпиони в службите и по-конкретно в ДАНС, Кирил Петков обясни, че е бил информиран за формирана сериозна диаспора от руски агенции у нас. А му е и докладвано, че специални агентури са работили против разбирателството между България и Република Северна Македония, явно в полза на руския интерес на Балканите.

България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков. "Това с календара не работи", каза премиерът по повод споменаването на конкретна дата от македонски медии за отпадане на българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Петков обаче беше категоричен, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка.

По темата за войната в Украйна, той заяви, че в момента има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка. "Най-лошото, което може да се случи за нас е Западните Балкани отново да са високо-рискови от гледна точка на сигурност, политически и тн. Затова за България РС Македония става още по-важен геополитически въпрос", каза министър-председателят.

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Разследването е получили уличаваща информация

По-рано през деня Кирил Петков взе за кратко участие в отчета на МВР за годината, на който поздрави вътрешния министър и служителите му за добрата работа по време на изборите и недопускането на изборни манипулации.

На отчета министър Рашков обяви, че Министерство на вътрешните работи ще оповести списък със случаи, по които прокуратурата бездейства и ги е оставила на трупчета. "Приготвили сме над 100 от по-фрапиращите случаи, те не са толкова, те са много повече - случаи, които са приключени от службите на МВР, изпратени са в прокуратурата и те с месеци или с години стоят там. Ние нямаме информация - дали се движат, дали се прави нещо по тях или се ослушват, дали няма да навредят на някои от близките на Гешев от бившите управляващи и затова държат тези преписки и дела, както е техният професионален език, "на трупчета", коментира Рашков.