Реален прогрес е отбелязан в работата на съвместните комисии между България и Северна Македония. И по-конкретно в най-проблемната сфера - общата ни история.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков. В понеделник той прие на среща в София колегите си от Северна Македония, Румъния и Черна Гора Димитър Ковачевски, Николае Чука и Здравко Кривокапич. Срещата бе посветена на предизвикателствата пред региона на Балканите в светлината на военния конфликт в Украйна и произтичащите от него икономически и социални последствия. 

От Външно са разтревожени за злонамерена кампания от РС Македония  към България

От Външно са разтревожени за злонамерена кампания от РС Македония към България

Правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна

"Очаквам през следващите няколко седмици процесът да се ускори. Имаме добри новини - ще подпишем допълнителни меморандуми между отделните министри. Имаме и напредък при историческата комисия, някои от въпросите, които изглеждаха толкова трудни, вече изглеждат много реалистични за преодоляване. И искам да кажа, че съм оптимист за целия процес", заяви Кирил Петков.

"Няма да влизам в подробности, но има разбирателство по важни исторически личности. Скоро ще обявим конкретните резултати. Нека първо получа доклада от комисията", отговори на въпрос на News.bg министър-председателят

Воин Божинов: Пропускането на РС Македония за преговори с ЕС сега може да разпадне коалицията в България

Воин Божинов: Пропускането на РС Македония за преговори с ЕС сега може да разпадне коалицията в България

"Българската върхушка" няма силите и моралната тежест да устои на натиска от Брюксел и Вашингтон

"Работим по много координиран начин с ясни срокове. Поставихме си няколко поетапни цели. Северна Македония трябва да влезе в Европейския съюз възможно най-бързо. Има останали и неразрешени въпроси, в това число защитата на правата на малцинствата, работим и в координация с европейските ни партньори. В сегашната криза Западните Балкани трябва да поемат пътя към ЕС", обясни още той.

"В комисиите работят професори, а не политици. Те работят независимо от политическите интереси. Те се ангажираха да ускорят работата си и скоро ще стигнат до изводи на база на историческата методология и ще споделят резултатите", каза на свой ред Димитър Ковачевски.

"Както знаете, в началото на мандата си започнахме нов диалог, като затова създадохме работни групи в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата. Вече виждаме конкретни резултати", потвърди думите на Петков, колегата му от Северна Македония.

Комисия между България и Северна Македония започва работа по ГКПП „Струмяни – Берово“

Комисия между България и Северна Македония започва работа по ГКПП „Струмяни – Берово“

Тя ще има за задача да уточни основните технически характеристики на пътните връзки

"Вече има конкретни проекти между институции и компании, по които вече се работи. Подобрени са комуникациите между нашите образователни институции, вече имаме полети между София и Скопие", добави той. И подчерта - комуникацията между двете ни страни следвало да се основава на разбиране и европейските ценности

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Македонските учени не отварят дума дори за съвместното честване на Гоце Делчев