Темата за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС може да предизвика криза в българското правителство и да се стигне дори до разпад на управляващата коалиция. Това мнение изрази пред БНР историкът Войн Божинов, като уточни, че прогнозата му е в контекста на новата геополитическа ситуация в региона.

"Положението на правителството при едно негативно стечение на обстоятелствата, наричам го така, защото за мен пропускането на РСМ в този етап на отношения между София и Скопие е изключителна грешка, имайки предвид и икономическата криза, правителството стъпва върху плаващи пясъци", каза Божинов.

Кирил Петков уверява българи от Северна Македония, че ще защитава правата им

Кирил Петков уверява българи от Северна Македония, че ще защитава правата им

Срещата е по инициатива на организациите на българите в РСМ

Според него планираното посещение на външния ни министър Теодора Генчовска на 23 и 24 март в Скопие ще бъде едно договаряне на капитулацията на София пред Брюксел и Скопие.

"Имам опасението, че върху българското правителство ще се упражни допълнителен натиск за решаване на проблемите с РСМ (Република Северна Македония) в посока провеждане на междуправителствена конференция между македонското правителство и Европейската комисия", каза Божинов.

Според него "българската върхушка" няма силите и моралната тежест да устои на натиска от Брюксел и Вашингтон.

Проф. Ангел Димитров: Определени среди в РС Македония крият ключа към ЕС

Проф. Ангел Димитров: Определени среди в РС Македония крият ключа към ЕС

Всеки опит да бъде прекъсната работата на съвместната историческа комисия е жест на недоброжелателност

"Аргументът основно е един, той беше валиден и преди началото на бойните действия в Украйна, а той е Балканите да бъдат затворени, образно казано, в ЕС, за да се пресече зловредното влияние на Русия и Китай. Като вземем предвид случващото се в Украйна, този аргумент ще добива все по-голяма популярност сред нашите евроатлантически среди и сред някои от членовете на правителството и съставляващите го партии", каза Божилов.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът