Кирил Петков увери българи от Македония, че правителството ще защитава правата им. "Вашите права са приоритет за мен и за цялото българско правителство!" С тези думи българският министър-председател Кирил Петков се обърна към представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония. За срещата съобщиха с прессъобщение от институцията.

По-рано през деня представители на седем организации на българи от Северна Македония се срещната и с президента Румен РадевНа въпрос страхуват ли се, че няма да бъдат подкрепени, Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз, посочи, че "именно затова са на крака в София - за да им се обясни какви преговори и обещания текат между двете страни и които засягат съдбата на българите в РСМ".

Българи от РСМ поискаха от президента ясна позиция и гаранция за признаването им
Обновена

Българи от РСМ поискаха от президента ясна позиция и гаранция за признаването им

Децата им се връщат разстроени от училище заради нападки, че дядовците им били окупатори и татаромонголи

На срещата в Министерски съвет, проведена по тяхна инициатива, премиерът е представил последната информация за хода на преговорите между кабинетите на България и на Северна Македония, в центъра на които е включването на българите в македонската конституция. Кирил Петков е запознал гостите и с разговорите си с европейските партньори по отношение на европейската интеграция на Западните Балкани.

Гостите от Северна Македония са били категорични - вярват в новия подход, иницииран от българското правителство, защото са убедени, че единствено чрез диалог проблемите могат да бъдат разрешавани.

Щом Кирил Петков иска гаранции, и Мицкоски искал гаранции за РСМ

Щом Кирил Петков иска гаранции, и Мицкоски искал гаранции за РСМ

"Ако има македонски език, без пояснения, както и македонски народ със собствена култура и история, те ще получат нашата подкрепа"