Президентът Румен Радев посрещна на "Дондуков" 2 представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. Той гарантира подкрепата си за признаване на българското малцинство в съседната страна и поиска вписване на българите наравно с останалите граждани в РСМ в Конституцията.

От своя страна те поискаха ясна подкрепа и отказаха да търпят "децата им да се връщат разстроени от училище заради нападките, че дядовците им са били окупатори и татаромонголи".

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

"За втори път за по-малко от половин година ви приемаме в президентската институция, което е ясен знак, че българската държава приема сериозно вашите проблеми и високо цени връзките със сънародниците си в РСМ, както и мнението им за разширяване и задълбочаване на международното сътрудничество как по бързо РСМ да постигне членство в ЕС", започна Радев словото си пред събралите се.

Той уточни, че има промени - и в двете страни има нови правителства, заявени са амбициозни стъпки за разширяване на двустранното сътрудничество и укрепване на доверието в пет секторни групи - култура, икономика, транспорт, икономика. Държавният глава поиска ясен календарен график за решаване на отговорните политически проблеми, "защото загърбването ще доведе до блокиране на процеса на интеграция в ЕС, нещо което ние в никакъв случай не искаме". 

Разрушиха паметника на жертвите от кораба „Илинден”,  МВнР излезе с остра позиция

Разрушиха паметника на жертвите от кораба „Илинден”, МВнР излезе с остра позиция

Извършителите на срамния акт да бъдат разкрити...

Настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на интеграция на РСМ, затова държа вписването на македонските българи в Конституцията, наравно с други части от народи и по този начин гарантиране на правата да е задължително условие за старт на преговорите за ЕС, както и преди началото да има гаранции за българското културно наследство в РСМ и преди отваряне на вратата за начало на преговорите - да има ясен, устойчив процес за изкореняване на езика на омразата, посочи държавният глава.

Учебниците, плочите на входа на училищата, изброи Радев и бе категоричен, че нашенците не трябва да се срамуват да се нарекат българи. На този процес на насаждане на омразата трябва да бъде сложен край, категорично, добави той. Румен Радев обясни, че това в никакъв случай не е намеса в делата на РСМ, а израз на загриженост, подкрепа за ефективен път за членство в ЕС, зачитане на човешките права, зачитане на копенхагенските критерии и изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Този път се основава на европейски ценности и норми, които искаме да видим. Аз не подкрепям всякакви идеи за малцинства и никакви сепаратистки течения, но подкрепям стремежа да бъдете пълноправни граждани на вашата страна, да имате място в квотното представителство, в администрацията, да станете видими в правния мир, да се интегрирате в обществено-политическия живот на РСМ.

Дълг на България е да помагаме, заключи президентът. Той ги покани за разговор и посочи, че позицията му е изразена и пред двете правителства.

За МВнР руският документален филм е провокация

За МВнР руският документален филм е провокация

Филмът не бил издържан научно, а историческите периоди - представени некоректно

Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ взе думата и подчерта, че виждат не политичекси декларации, а съвременни политици.

"Ние искаме в нашата страна децата ни да могат да се самоопределят като българи, искаме там да участваме пълноценно и интегрирано в политическия и обществения живот, да е ясно и категорично културно-историческото ни наследство, което всеки ден виждаме как се руши. Затова настояваме за неотложни действия за промени в сферата на изсветляване на историческата истина за общите ни предци, което да се отрази в образователния процес. Никой не може да търпи децата ни да се връщат разплакани от училище, някой да ги увещава, че са били окупатори, татаромонголи на нашата РСМ", категоричен бе той.

Фалшификацията в македонските учебници е безобразна, трябва да устискаме

Фалшификацията в македонските учебници е безобразна, трябва да устискаме

Проф. Матанов: Никакъв компромис

Промяната на учебниците е фундаментът, в който ще изградим отношенията си, а те трябва да са на плоскостта дълбока почит и признателност за запазване на културното наследство, за нас по-голям съюзник в ЕС - няма, добави Колев.

Той подчерта, че имало информации в пространството за ангажименти, които ще доведат до отлагане на въпросите в преговорния процес. За нас е рискована позицията, затова днес сме в София. По-късно днес ще бъдат в Министерски съвет, а утре и в Народното събрание - "за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя исканията ни за равенство, справедливост, за промяна и сериозни крачки в борбата с РСМ преди започване на членство в ЕС, посочи Колев.

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Българо-македонската историческа комисия постигнала напредък на днешната среща

Той заключи: Не можем да се откажем, че дядовците ни бяха българи, не очаквайте да се откажем, че и децата ни са българи. Искаме ясно изразена позиция от президента, Народното събрание, Министерски съвет".

Радев поиска същата позиция да бъде изразена и пред правителството по-късно днес. Разговорите продължават при закрити врата.

След два часа преговори представители на българите в РСМ дадоха изявление пред медиите, в което обясниха, че Радев е подкрепил исканията им - за признаване на малцинството им и равноправието им в страната, за промяна в учебниците и отразяване на историческата истина, запазване на културно-историческото наследство и препотвърдил, че езикът на омразата е бич. Културен център Битоля, българи от Прилеп, Македонско-българско приятелство Скопие, Коридор 8 Скопие, Интеракция Охрид, Единство Кочани и Граждански демократичен съюз са сред представителите на българите от Република Северна Македония.

В 17 часа те имат среща с премиера Кирил Петков и се надяват и той да даде ясна подкрепа по същите въпроси. утре срещите им са с парламентарните групи в парламента. На въпрос страхуват ли се, че няма да бъдат подкрепени, Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз, посочи, че "именно затова са на крака в София - за да им се обясни какви преговори и обещания текат между двете страни и които засягат съдбата на българите в РСМ".