На днешната среща на Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнат напредък. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от "Независен весник".

Той посочи, че през учебната 2021/2022 година в учебниците ще започне да се прилага договореното от смесената комисия.

По думи на Заев Скопие осъзнава, че разговорите с България трябва да продължат независимо от изхода на предстоящия Съвет на министрите. Той бе категоричен, че проблемите трябва да се решават. Според македонския премиер трябва да се изпълнят договорите с Гърция и България. По тази причина той настоя специалният пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски да бъде мотиватор за реализацията на договорите.

Мицкоски: Горко на Македония с тандема Заев-Бучковски

Мицкоски: Горко на Македония с тандема Заев-Бучковски

Бучковски става специален пратеник на С. Македония за България

Заев обясни, че македонското министерство на външните работи в лицето на Буяр Османи води разговорите с България, като е включен и вицепремиерът Никола Димитров.

"Ние подготвихме народа, че е възможно да не се приеме преговорната рамка, но нашата стратегия е, че трябва да продължим да разговаряме и ще полагаме максимални усилия до последния момент", увери той.

Любчо Георгиевски: От деца в Македония ни убеждаваха, че българите ще ни нападнат

Любчо Георгиевски: От деца в Македония ни убеждаваха, че българите ще ни нападнат

"Възможно ли е такова лицемерие да съществува в Македония?"

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.