България не трябва да ни блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство. Това посочи тази вечер председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски след заседание на коалицията, цитиран от МКД.

За коалицията македонският език и неговите исторически корени са неоспорим исторически факт, който е потвърден и признат от цялата световна научна общност.

Коалицията, както изтъкна Мицковски, настоява за признаване и зачитане на македонското малцинство и неговите европейски гарантирани права.

Той добави, че коалицията призовава България да не блокира европейското бъдеще на Македония, а напротив, да го подкрепи и по този начин да покаже истинско приятелство между гражданите на двете държави.

Припомняме, че външният министър Екатерина Захариева заяви, че "казваме "не" на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори.

Заев не бил оптимист за започването на преговорите с ЕС

Заев не бил оптимист за започването на преговорите с ЕС

Той призова за мъдрост

Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев при посещението си в Струмица.

По повод на казаното от Екатерина Захариева, че България не ги спира, а само отлага, Заев заяви: "Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат "Не" при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС".

Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския, каза Заев.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.