Няма как на този етап ние да кажем "Да" на Република Северна Македония за Европейския съюз. Категоричното си мнение изрази вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БиТиВи.

България винаги е била приятелски настроена към Северна Македония. Ние във всички трудни моменти сме им подавали ръка, но почти 30 години не може да искаш да си в Европейския съюз и в същото време да честваш един от най-мрачните диктатори - Тито, посочи тя.

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем

Ние ще продължим да им помагаме, но нашата подкрепа никога не е била безусловна, подчерта Захариева, която е изненада и не е убедена, че македонците разбират какво им говорим.

Ние сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме страните от Западните Балкани, но не считаме, че към момента не се изпълнява договорът от 2017 г., но не изпълняват необходимите критерии за Европейския съюз, изтъкна Захариева.

Няма как да търпим да се случва нещо за сметка на България и на българите, категорична бе тя и още веднъж повтори, че към настоящия момент няма как да кажем "Да" за европейския излаз на Северна Македония.

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Те ще бъдат разгледани в рамките на видеоконферентното заседание

Според нея надали друг член на Европейския съюз щял да положи толкова усилия да помогне на Република Северна Македония за европейската й интеграция. Ние не сме врагове, искаме да помагаме, но не трябва да бъде за сметка на България, категорична бе Захариева.

Тя настоя хората да спазват мерките срещу коронавируса.

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

България няма да даде съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС

В събота бившият премиер Иван Костов коментира темата за Северна Македония. 

Македонският външен министър Буяр Османи заяви вечера, че България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз.

В петък Каракачанов обяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.