Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма даде резултати.

Тази позиция изрази бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001) в интервю за радио "Дарик". Той коментира усложнените дипломатически отношения между Скопие и София.

Като министър-председател през 1997 г. Костов заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита възможност за решаване на спорните проблеми и нормализация на отношенията.

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Те ще бъдат разгледани в рамките на видеоконферентното заседание

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие, посочи Костов и уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем.

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

България няма да даде съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС

Според него политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Той смята, че страните членки са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия.

"Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват", отбеляза той.

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие

Костов заяви, че преговорите със Скопие трябва да продължат, но с променен фокус - договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция. Според Костов България трябва да засили дипломатическата си активност в ЕС с ясни аргументи на основата на европейските принципи. 

БСП вика премиера да каже за Северна Македония

БСП вика премиера да каже за Северна Македония

Опасяват се, че правителството подготвя нещо различни

Бившият премиер предложи да не се спори за историята, а България да настоява за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Костов смята, че това би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано, който и да дойде на власт.

"Така стана с нас - първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години", припомни той. 

Над 80% от българите подкрепят Северна Македония за еврочленството

Над 80% от българите подкрепят Северна Македония за еврочленството

Близо 10% не е приключен и въпросът за езика, говорен в Северна Македония

Според него изключително важно е да се стартират инфраструктурните проекти - Коридор №8 и ж.п. линията между двете държави и фактът, че до този момент това не се е случило е едно от доказателствата, че Скопие не разбира добросъседството така, както то се разбира в европейските страни.

Македонският външен министър Буяр Османи заяви, че България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз.

Вчера Каракачанов обяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.

Другата седмица ЕС може да вземе решение за евентуално започване на преговори за еврочленство със Скопие.